Hlavní obsah

Dotace do zemědělství stoupnou, těšit se mohou chovatelé prasat a drůbeže

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zemědělství (MZe) zvýšilo rozpočet národních dotací pro letošní a příští rok celkem o 630 miliónů korun. Peníze podpoří živočišnou výrobu, a to konkrétně chov prasat a drůbeže. Uvedla to ředitelka odboru komunikace úřadu Kateřina Böhmová s tím, že finanční prostředky získalo ministerstvo z Pozemkového fondu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Peníze z Pozemkového fondu využijeme na živočišnou výrobu. Z částky 630 miliónů korun rozdělíme přibližně 30 procent na dotace, které pomůžou zemědělcům s ozdravením chovů drůbeže, zbývajících 70 procent získají chovatelé prasat. Z toho jsme více než 60 miliónů vyčlenili na ozdravení chovů prasnic,“ sdělil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

V letošním roce obdrží zemědělci podle nedávno schválené novelizace zákona o Pozemkovém fondu 460 miliónů. V příštím roce to bude 170 miliónů korun, přičemž tato částka může být ještě navýšena. Celková suma vyplacená na národní dotační programy dosáhne letos 1,3 miliardy, v roce 2013 pak minimálně 770 miliónů korun.

Peníze na hnojení lesů nebo proti povodním

„Díky zákonu o Pozemkovém fondu můžeme podpory do českého zemědělství a venkova zvýšit v letech 2012 a 2013 celkem o 2,6 miliardy korun. Například na spolufinancování Programu rozvoje venkova přidělíme 800 miliónů,“ dodal Bendl.

Ještě letos a v příštím roce přidělí ministerstvo z prostředků Pozemkového fondu 140 miliónů na hnojení a vápnění lesů v imisně zatížených oblastech. Na výstavbu čistíren odpadních vod a vodohospodářské infrastruktury bude vyčleněno 100 miliónů korun a například na pozemkové úpravy, které zlepší protipovodňovou prevenci, celkem 200 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám