Hlavní obsah

Dostavbě D11 by už nic nemělo bránit

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ČR na středečním zasedání schválila směnu státních pozemků za soukromé pozemky, ležící na trase dálnice D11. Směna pozemků umožní dostavbu nedokončené dálnice z Prahy do Hradce Králové. Podle dohody by měl stát farmářce Ludmile Havránkové dát zhruba 253 hektarů státních pozemků výměnou za přibližně 10,6 hektaru jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dostavbě dálnice již nic nebrání. Ilustrační foto

Článek

„Schváleným rozhodnutím vlády se nám podařilo odblokovat stávající stav, který trvá již 15 let. Výsledkem je možnost dokončení dálnice do Hradce Králové v horizontu dvou let, tedy do konce roku 2010. Dostavba dálnice přispěje k zlepšení složité dopravní situace v  regionu,“ uvedl po jednání ministr zemědělství Petr Gandalovič, který se vyjednávání o dostavbě D11 ujal v srpnu letošního roku.

Dostavbě dosud bránila neshoda farmářky Ludmily Havránkové z Plačic u Hradce Králové s úřady. Žena od počátku požadovala směnu svých pozemků za jiné, stát jí nabízel pouze část a k tomu kompenzaci ve výši několika desítek miliónů korun.

Rozhodnutí vlády uvítal hradecký hejtman Pavel Bradík (ODS). „Dálnice by měla být dokončena do dvou let, pokud stát potřebné pozemky získá do konce tohoto roku. Výstavba musí pokračovat dál přes Jaroměř k na polským hranicím,“ uvedl.

D11 byla dovedena do Královéhradeckého kraje koncem roku 2006 a nyní kvůli sporu o pozemky končí u Libišan, asi osm kilometrů před Hradcem. Do konce roku by se měl otevřít další několikakilometrový úsek u Praskačky, asi pět kilometrů před krajským městem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám