Hlavní obsah

Dostavba jádra pomůže firmám, zní od Dukovan

Právo, Miroslav Homola

Mnohé české firmy teď budou bojovat o přežití. Nejvýznamnější rozvojový projekt, na kterém by se měla řada z nich podílet, se už ale úspěšně rozjel. Je jím stavba nového jaderného zdroje Dukovany II. Poukázalo na to sdružení Energetické Třebíčsko, jehož členem je i obec Dukovany a které deklaruje zájem o udržení a další rozvoj energetického odvětví v regionu.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Sdružení upozornilo, že bez ohledu na výběr hlavního dodavatele by se na výstavbě měly podílet stovky českých firem a zaměstnanců.

„Podle našich informací by připravované smlouvy měly vypadat tak, že zapojení státu je jen ve formě případných garancí. Jde tedy o historicky největší český investiční projekt, v pokročilé fázi přípravy, bez jakýchkoliv přímých nároků na státní rozpočet. Česká republika má obrovskou výhodu, kterou nyní musíme maximálně využít,“ řekl předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš.

ČEZ požádal o povolení umístění dvou nových bloků v Dukovanech

Ekonomika

Prakticky všechny státy nyní předpokládají, že po odeznění pandemie budou muset podpořit své ekonomiky formou podpory investic, a v České republice není situace jiná. Podle firem zapojených do sdružení Energetické Třebíčsko je důležité, aby šlo o smysluplné výdaje, které přinesou právě nové zakázky a zachovají či přinesou nová pracovní místa. Dostavba Dukovan je podle nich šance.

Investice do nového bloku v lokalitě Dukovany by se podle předběžných informací měla pohybovat mezi 140 a 160 miliardami korun podle vybraného typu. Přímo na výstavbě se podle sdružení bude podílet přibližně 5000 lidí.

Elektřina lidem kvůli nákaze zlevní, ale až příští rok

Ekonomika

Projekt už byl schválen vládou a má kladné stanovisko EIA (posouzení vlivu na životní prostředí).

V souladu s harmonogramem investor, společnost ČEZ, v březnu požádal o udělení povolení k umístění nového zdroje v lokalitě stávající jaderné elektrárny.

Aktuálně jsou ve finální fázi smlouvy mezi investorem a státem, které upravují podmínky financování a garancí v případě nepříznivého legislativního či ekonomického vývoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám