Hlavní obsah

Dopady krize: Argentinci šetří na kondomech

Novinky, tov

Ekonomická krize a prudké oslabení místní měny nutí Argentince šetřit i v intimní oblasti. Prodeje kondomů se v posledních měsících propadly o čtvrtinu, o pětinu méně se prodává i antikoncepčních tablet, upozornila agentura Reuters. Druhá největší ekonomika Jižní Ameriky je již podeváté v historii na hranici bankrotu.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Továrna na kondomy v Buenos Aires

Článek

Většina kondomů nebo materiálů pro jejich výrobu se do Argentiny dováží. Kvůli oslabení měny tak v průměru zdražily od začátku roku o 36 procent.

„Lidé přijdou, zeptají se na cenu a zase odejdou,“ popsal Reuters majitel jedné z lékáren na předměstí Buenos Aires.

Po sítích v zemi koluje virální video, kde se muž omlouvá potenciální partnerce s tím, že mu do konce roku zbývá poslední kondom. „To není tebou, může za to socio-ekonomická situace,“ říká ve videu herec a komik Guillermo Aquino.

I když se někteří snaží brát krizi s humorem, realita je chmurná, píše Reuters. Druhá největší ekonomika Latinské Ameriky letos podle odhadů klesne o 2,6 procenta a inflace překročila 50 procent. Peso od začátku roku 2018 oslabilo vůči dolaru o dvě třetiny, což dopadlo na dovoz a spotřebu.

Slabší jsou i domácí prodeje automobilů, vína a masa. V tomto případě ale šetřením místní neriskují šíření sexuálních chorob, jak upozorňují lékařské organizace v zemi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu argentinského pesa k dolaru

O pětinu propadly za poslední dva měsíce prodeje antikoncepčních pilulek, podle svazu lékárníků každý měsíc vysadí antikoncepci asi 144 tisíc Argentinek. Odhadují, že nejčastějším důvodem je fakt, že si to nemohou dovolit.

Argentinská vláda začátkem měsíce uvedla, že se potřebuje s věřiteli dohodnout na restrukturalizaci dluhu ve výši přes 100 miliard dolarů (2,4 bilionu korun). Spoléhá na pomoc MMF. Kvůli oslabování pesa zavedla omezení nákupu cizích měn pro firmy i občany. Podle ekonomů nyní země balancuje na pokraji bankrotu, který by byl už devátý v historii země a třetí od začátku tisíciletí.

Reklama

Související témata:

Související články

Argentina se zmítá na pokraji dalšího bankrotu

Argentina má problém se splácením dluhu ve výši přes 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). S věřiteli a Mezinárodním měnovým fondem jedná o restrukturalizaci...

Výběr článků

Načítám