Hlavní obsah

Domácnosti si stále více půjčují

ČTK, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České domácnosti si od bank půjčují stále více peněz. Zatím to přináší ekonomice efekt - růst hrubého domácího produktu totiž táhne především spotřeba domácností. Růst úvěrů domácnostem patří k nejrychleji se rozvíjejícím bankovním produktům. S růstem zadlužování domácností se ale současně zvyšuje riziko, že banky své peníze nedostanou zpět.

Článek

Růst ekonomiky by se pak naopak mohl zpomalit, varuje v nové zprávě o inflaci Česká národní banka (ČNB). Na potřebu věnovat pozornost prudce se zvyšujícím objemům úvěrů domácností upozorňoval české ekonomy před nedávnem i Mezinárodní měnový fond. Domácnosti jsou podle ČNB ale dosud spolehlivými dlužníky. Jen necelých šest procent z nich v současné době nedokáže splácet své úvěry, zatímco průměr za celou ekonomiku je téměř 15 procent nesplácených úvěrů. ČNB ale upozorňuje, že zadlužování rodin přinese i rizika.

Zájem bank o registr dlužníků se zvyšuje

O úvěry budou totiž stále častěji žádat i domácnosti, které na tom nebudou finančně dobře a nebudou schopny úvěry splácet. Nárůst počtu rizikových úvěrů již ohlásily stavební spořitelny, u nichž si domácnosti také půjčují stále více. Růst špatných úvěrů může snížit zisky bank, následně zpomalit ekonomiku, zvýšit úroky a ovlivnit ceny nemovitostí, upozornila ČNB. Banky tomu podle ní mohou předcházet lepším ohodnocením finanční situace domácností. Pomoci má i registr dlužníků, který funguje již rok a zájem bank o něj se zvyšuje.

Ve srovnání se zeměmi Evropské unie je zadlužení českých domácností zatím stále výrazně nižší. V Řecku, jehož ekonomika je s českou srovnatelná, lidé na úvěry nakupují přes čtvrtinu veškerého zboží. V průměru EU je to dokonce přes tři čtvrtiny zboží, zatímco v České republice stále pouze 12 procent.

Doháníme Západ

České domácnosti se ale západním neustále přibližují. Jen loni úvěry, které domácí banky poskytly rodinám, vzrostly o více než čtvrtinu. Tuzemské domácnosti se například výrazně přiblížily řeckým v pořizování vlastního bydlení na úvěr. Zatímco v Řecku půjčky na bydlení tvoří pětinu všech úvěrů, v ČR je to již 14 procent. Česko za Evropou podle analytiků zaostává proto, že se lidé bojí více zadlužit. Situace se ale postupně mění, především u mladé generace. Svůj vliv na zájem o úvěry má i stále nápaditější a širší nabídka bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám