Hlavní obsah

Dolar nikdy nestál míň, je za 24,60 Kč

– PRAHA

Česká koruna pokračuje v trhání rekordů vůči americké měně. V pondělí, ihned poté, co se otevřelo obchodování, posílila o dvacet haléřů a jeden dolar se tak prodával za 24,60 koruny. Za slabý dolar mohou nepříliš dobré výsledky americké ekonomiky a také drahá ropa. Ta už také, byť se zpožděním, zvyšuje ceny benzínu i u českých čerpacích stanic.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.2.2017 JOBfest se konal 10. února v Ostravě. Firma Hyundai

Článek

Kurs koruny k dolaru se odvíjí od stavu americké měny k euru. "Vývoj kurzu není dán silnou korunou, ale slabým dolarem," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

K evropské měně je dolar nejdražší od února 2004. Tehdy se jedno euro prodávalo za 1,289 dolaru. V pondělí to bylo 1,278 dolaru. Podle Vejmělka by se kurz dolaru a eura mohl na začátku příštího roku dostat na 1,30 dolaru.

Ceny benzínu se probudily i v ČR

Asi třetinový podíl na slabé americké měně má drahá ropa. Ceny americké WTI na asijských trzích se v pondělí vyšplhaly na další rekordní hodnotu 55,60 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent se prodává za 51,80 dolaru za barel.

Po několika měsících, kdy čeští motoristé mohli o drahé ropě pouze číst, se její ceny začaly projevovat i u tuzemských čerpacích stanic.

Nejvíce roste cena nafty, která už stojí téměř stejně jako benzín. Jen za poslední týden její cena vzrostla o 60 haléřů. Litr se jí  prodává v průměru za 26,54 koruny.

Natural 95 zdražil o 10 haléřů na průměrných 27,73 koruny za litr. Vyplývá to z informací společnosti Webfarm.

O kurzu mohou rozhodnout i volby

Hlavním důvodem poklesu americké měny je ale vysoký schodek běžného účtu platební bilance ve Spojených státech. "V USA se snižují investice, světové podniky dost dobře neví, do čeho by už tam měly investovat," řekl Vejmělek. Jedním z hlavních ukazatelů je i důvěra spotřebitelů v ekonomiku. Příliš vysoká není. Lidé se stále bojí začít více utrácet.

Že situaci berou USA vážně podle něj dokazuje i výrok jednoho z členů rady americké centrální banky, kteří se ke kurzu měny běžně nevyjadřují. Řekl, že aby se schodek běžného účtu začal snižovat, bude potřeba, aby dolar začal dlouhodobě oslabovat.

Podle Vejmělka mají jistý vliv na nejistotu dolaru i blížící se prezidentské volby. "Pokud vyhraje Kerry, začne dolar zřejmě oslabovat, protože nový prezident bude chtít zlepšit vztahy s Evropou," řekl Vejmělek. To by znamenalo menší ochranu tamní ekonomiky před vnějšími vlivy. Jak ale přiznal, je vliv politiky na kurz měny nevypočitatelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám