Hlavní obsah

Dodávka vezla na dětský tábor čtvrt tuny kazícího se masa

Právo, kal

Čtvrt tuny masa a masných výrobků v nevyhovujících podmínkách vezla dodávka, kterou na Táborsku koncem minulého týdne zastavili jihočeští veterináři společně s celníky. Zásilka, z níž kapalo, mířila na dětský tábor na Jindřichohradecku. Právo o tom ve středu informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Foto: SVS

Veterináři nařídili, aby přepravce maso zlikvidoval v asanačním podniku.

Článek

Řidič vezl vepřové, drůbeží i mleté maso v naprosto nevyhovujících podmínkách.

„Přepravní prostor vozidla nebyl vybaven chladicím zařízením pro přepravu chlazených nebo mražených potravin. To se také projevovalo na přepravovaných produktech, které byly částečně rozmražené a vytékala z nich tekutina. Kontrolní měření ukázalo naprosto nevyhovující teplotu,“ uvedl Petr Majer ze Stání veterinární správy.

Dodavatel podle něj není z Jihočeského kraje. „V tuto chvíli ale nebudeme konkretizovat, o koho jde, případ stále prošetřujeme,“ dodal mluvčí.

Zajištěné maso nebylo označené, chyběly k němu doklady a kontrola také zjistila, že přepravce není registrován u krajské veterinární správy. „Jelikož potraviny přepravované za nevyhovujících podmínek představují riziko pro zdraví spotřebitelů, byla celá zásilka na místě znehodnocena barvou,“ dodal Majer.

Veterináři také okamžitě nařídili likvidaci masa.

Foto: SVS

Maso se v teple kazilo

Maso měly konzumovat děti, které tráví čas na táboře u obce Rosička na Jindřichohradecku. Naštěstí se k nim nedostalo.

„My jsme okamžitě, kdy jsme se informaci o špatně převáženém masu dozvěděli, na táboře provedli kontrolu. Mrazáky ale byly prázdné, protože to maso tam naštěstí nedorazilo. Z našeho pohledu tedy problém nebyl. Tábor si zajistil dodávky přes jinou firmu,“ řekla Právu Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích, s tím, že dětské tábory v Jihočeském kraji budou stále pod přísným dohledem hygieniků.

Žádnou pokutu organizátorům tábora hygienici neuložili. Problém s firmou, která dodává zboží na dětské tábory i v jiných krajích, ohlásili na ministerstvo zdravotnictví.

Za porušení zákona o potravinách hrozí přepravci od Státní veterinární správy až milionová pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám