Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Muska. Tesla vydělala za tři měsíce sedm miliard

Novinky, tov

Americký výrobce elektromobilů Tesla vydělal ve třetím čtvrtletí 311,5 miliónu dolarů (7,1 miliardy korun). Tržby meziročně stouply dvojnásobně na 6,8 miliardy dolarů (154 miliard korun). Výsledky jsou dobrou zprávou pro šéfa Tesly Elona Muska, který v poslední době čelil kritice kvůli kontroverzním výrokům.

Foto: Mike Blake, Reuters

Autosalón Tesly v Kalifornii.

Článek

Tesle se podařilo dosáhnout čtvrtletního zisku jen třikrát za 15letou historii, ten poslední je s náskokem rekordní, uvedl server CNN.

Musk poslední čtvrtletí označil za „historické“. Současně ujistil investory, že ziskové bude i další čtvrtletí. Akcie na americké burze v rámci omezeného obchodování po uzavření burzy rostly o 10 procent. Tesla dosud nikdy nezveřejnila celoroční výsledky.

Výsledkům pomohlo i propouštění a další úspory nákladů. Analytik Kelley Blue Book Akshay Ananad označil čtvrtletní výsledky za „velmi dobré“. „Musk a jeho tým téměř všechny překvapili. Otázkou zůstává, zda se z toho stane pravidlo nebo je to jen bliknutí na radaru,“ řekl.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Elon Musk

Tesla spoléhá na rostoucí poptávku v Evropě a Číně, v budoucnu chystá rozšířit obchodní model i o spolujízdu po vzoru Uberu.

Podle analytiků znamenají výsledky podporu pro šéfa Tesly, který čelil kritice kvůli kontroverzním výrokům na sociálních sítích. Útočil například na britského potápěče, který kritizoval miniponorku Tesly v souvislosti se záchranou chlapců ze zatopené jeskyně v Thajsku. Musk ho označil za pedofila. [celá zpráva]

Ještě závažnější dopad měl jeho tweet o plánovaném stažení Tesly z burzy, kterým podle amerických regulátorů manipuloval cenou akcií. V rámci urovnání Musk i Tesla zaplatí pokutu a Musk skončil v čele správní rady. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla se připravuje na invazi do Číny

Automobily Tesla by měly mít největší odbytiště v Číně. Takový je plán a pravděpodobně je i správný. A tak firma už zakoupila pozemek na stavbu nové obří...

Výběr článků

Načítám