Hlavní obsah

Do zahraničí letos vyjedou asi čtyři milióny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dovolenou do zahraničí letos pojedou poprvé více než čtyři milióny českých turistů, o pět procent více než v roce 2004. Jen v létě by Češi mohli uskutečnit 2,7 miliónu dovolenkových cest do ciziny. Odhaduje to agentura Mag Consulting.

Foto: Dana Machová

Motokáry

Článek

Pro častější cestování do ciziny hraje několik faktorů. Zvyšující se životní úroveň Čechů, silnější koruny a stabilní ceny v zemích, kam Češi jezdí nejčastěji.

Podle ředitele agentury Mag Colsulting Jaromíra Beránka bude největší zájem bude jako tradičně o Chorvatsko. Podle Beránka by jej mohlo navštívit asi 800 tisíc lidí, což by byl ale pokles o 50 tisíc osob. Podle Beránka jsou důvodem relativně vysoké ceny v Chorvatsku. V jiných zemích se ceny snižují, levnější je i letecká doprava.

Naopak po roce poklesu začne letos zřejmě znovu růst poptávka po cestách na Slovensko, které je druhým nejčastějším cílem Čechů. Letos by Slovensko mohlo navštívit 480 tisíc turistů z ČR, tedy o dvě procenta více než loni. Vzhledem ke katastrofě v Tatrách klesly tamní ceny ubytování, což nalákalo řadu českých turistů k lyžování na slovenských horách.

Třetí zemí v žebříčku preferencí českých turistů je Itálie, sem podle odhadů pojede asi 360 tisíc lidí. Deset nejoblíbenějších zemí letos navštíví asi 2,985 miliónu Čechů.

Anketa

Chystáte se letos na dovolenou do zahraničí?
Ano
71,2 %
Ne
18,7 %
Zatím ještě nevím
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 337 čtenářů.

Kam Češi nejčastěji jezdí na dovolenou

:: Chorvatsko

:: Slovensko

:: Itálie

:: Španělsko

:: Řecko

:: Francie

:: Velká Británie

:: Německo

:: Egypt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám