Hlavní obsah

Do státního rozpočtu loni nejvíc na dani nasypala Česká spořitelna

Praha

Na dani z příjmu právnických osob odvedla státu v loňském roce nejvíc Česká spořitelna. Předstihla tak společnost ČEZ, která byla v předchozích letech největším plátcem daní. Letos skončila druhá, následovala ji pak Komerční banka. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění podniků, které se nejvíc podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Chtěl bych plátcům daní poděkovat za jejich přístup k plnění daňových povinností. Byl bych rád, kdyby se nám do budoucna podařilo změnit systém tak, aby daňoví poplatníci viděli, že stát zachází s jejich daněmi smysluplně a hospodárně a že platit daně se ve službách vracených od státu vyplácí," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Výběr společností je prováděn na základě výše plateb provedených v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Na dani z příjmu právnických osob stát loni vybral o zhruba sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun.

Přínos dvacítky plátců je obrovský

"Přínos dvacítky oceněných plátců do veřejných rozpočtů na dani z příjmů právnických osob je obrovský a představuje celou čtvrtinu všech příjmů na této dani," uvedl zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žežulka.

Pořadí právnických osob na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny daňové subjekty, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nevyslovily souhlas se zveřejněním.

Přehled největších přispěvatelů na dani z příjmu právnických osob
Česká spořitelna, a.s.
ČEZ, a.s.
Komerční banka, a.s.
Česká pojišťovna a.s.
Telefónica Czech Republic, a.s.
ČEZ Distribuce, a.s.
Československá obchodní banka, a.s.
T-Mobile Czech Republic a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Pozn. Zveřejněný přehled je seřazen sestupně v pořadí podle výše uhrazené daně a jsou v něm uvedeny pouze ty subjekty, které ke zveřejnění daly souhlas.
Zdroj: MF

Reklama

Výběr článků

Načítám