Hlavní obsah

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiéři Česka a Polska ve čtvrtek podepsali mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów. Po jednání s polským protějškem Mateuszem Morawieckým to na tiskové konferenci oznámil český premiér Petr Fiala (ODS). Poté, co obdrží od Polska domluvené finanční prostředky, stáhne Česko žalobu na Polsko podanou u Soudního dvora EU. Mělo by to být v řádu hodin, řekl Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruku na to. Český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki podepsali dohodu o Turówu.

Článek

Ve sporu tak už nebude rozhodovat Soudní dvůr EU, u něhož si Česko na Polsko stěžovalo. Žalobu podalo vloni v únoru, upozorňovalo v ní, že Polsko při rozhodování o prodloužení těžby v dole Turów porušilo evropské směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí a směrnici o vodní politice.

Máme za sebou velmi tvrdá a dlouhá jednání, ale s úspěšným výsledkem. Tím je to, že Polsko se v dohodě se zavázalo k dostavbě plné funkčnosti podzemní stěny, ke stavbě zemního valu chránícího před prachem, hlukem a světelným znečištěním.
Petr Fiala, premiér ČR

„Je to velký úspěch, podařilo se nám odvalit velký balvan, který poslední léta zatěžoval česko-polské vztahy,“ řekl k uzavření dohody český premiér Petr Fiala (ODS). „Máme za sebou velmi tvrdá a dlouhá jednání, ale s úspěšným výsledkem. Tím je to, že Polsko se v dohodě zavázalo k dostavbě plné funkčnosti podzemní stěny, ke stavbě zemního valu chránícího před prachem, hlukem a světelným znečištěním. Získáme také přístup k datům týkajícím se těžebních činností. Žádnou jinou cestou bychom toho nedosáhli,“ dodal Fiala.

Evropská komise strhne Polsku na pokutu za důl Turów miliony eur z fondů

Evropa

Uzavření dohody v Praze uvítal také polský premiér Mateusz Morawiecki. „Nemohli bychom si dovolit zcela vypnout elektrárnu a důl (v Turówě), které nám poskytují více než 20 tisíc pracovních míst. To je vzkaz pro obyvatele Dolnoslezského vojvodství: elektrárna a důl budou dál fungovat,“ vyzdvihl polský předseda vlády.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Polský důl Turów u hranice s Českem.

Uzavření dohody vítají i představitelé samospráv v Libereckém kraji. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) je nejdůležitějším závazkem v dohodě umožnění kontroly činnosti v dole a systematický monitoring všech negativních dopadů spojených s rozšiřováním těžby. „To je něco, co jsme do dnešní doby vůbec neměli, a neměli jsme ani možnost s někým na polské straně případné porušování limitů řešit,“ vedl Půta.

„České straně se také podařilo vyjednat souhlas s nezávislou kontrolou mezistátní dohody ze strany Soudního dvora Evropské unie po dobu nejméně pěti let. Liberecký kraj sice původně požadoval toto období v délce deseti let, ale pět let považuji za největší kompromis, který umožnil, aby dohoda byla vůbec uzavřena,“ dodal hejtman.

Nová hydrogeologická data České geologické služby přitom ukazují, že podzemní vody nadále klesají. A to i přesto, že je již téměř dokončená podzemní bariéra.
Milan Starec, obyvatel Uhelné

Polská strana se v uzavřené dohodě zavázala k tomu, že na transparentní účet Libereckého kraje, nazvaný „Fond Turów ČR–PL“ pošle 35 milionů eur (845,5 mil. Kč), z toho Polský stát 25 milionů eur a provozovatel dolu, společnost PGE, 10 milionů eur. Má také vzniknout Fond malých projektů, do něhož by měla přispívat česká i polská strana a z něhož by se měly platit projekty v podobě ochrany podzemních vod i v oblasti péče o krajinu, a to na české i polské straně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Proti podpisu dohody o dole Turów protestovali před Úřadem vlády její odpůrci.

Uzavření dohody s Poláky už dopředu kritizovali obyvatelé českého pohraničí i nevládní organizace. Podle nich vláda schválila dohodu narychlo a potají a navíc podle nich vychází ze zastaralých údajů z roku 2015.

Polský soud zrušil platnost jednoho z dokumentů k prodloužení těžby v Turówě

Evropa

„Nová hydrogeologická data České geologické služby přitom ukazují, že podzemní vody nadále klesají. A to i přesto, že je již téměř dokončená podzemní bariéra – jediné opatření na ochranu podzemní vody, se kterým dohoda počítá. Ukazuje se totiž, že tato bariéra stojí o několik kilometrů jinde, než by bylo potřeba, a voda ji obtéká a podtéká,“ uvedl Milan Starec, obyvatel Uhelné na Liberecku, osady, která leží na české straně k dolu nejblíže.

Podpis dohody o Turówu kritizuje i ekologická organizace Greenpeace, podle níž je protiprávní a neochrání české příhraničí ani zásoby vody.

Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany, tamní úřady schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Česko se kvůli tomu loni v únoru obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítli.

Generální advokát Soudního dvora EU dal ve čtvrtek za pravdu české žalobě. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv nových prací v dole poblíž českých hranic na životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám