Hlavní obsah

Do Evropy teče z Ruska o třetinu plynu méně

Řada evropských zemí se kvůli mrazivému počasí, které v současnosti opanovalo velkou část evropského kontinentu, potýká i problémem nižších dodávek plynu z Ruska. Ruská strana totiž není sto zvládat zvýšenou poptávku zahraničních partnerů. Německo uvedlo, že dostává o třetinu méně plynu, Slovensko dokonce o 36 procent. České společnost neřekly, o kolik jim dodávky klesly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Spotřeba plynu v jednotlivých zemích kvůli chladnému počasí roste a odběr jednotlivých zákazníků je vyšší. Dál tak proudí plynu méně.

Snížené dodávky pociťovali v těchto dnech plynaři rovněž v Polsku, Rakousku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Řecku a Itálii. Potvrdila to i mluvčí evropského komisaře pro energetiku Marlen Holznerová s tím, že zatím nejde o nouzový stav.

"Nejde ale o krizovou situaci," řekla Holznerová.

Představitelé ruského koncernu Gazprom po schůzce s premiérem Vladimirem Putinem konstatovali, že prioritní je pro ně spotřeba v Rusku. "Dodatečné objemy, o které naši západoevropští partneři žádají, momentálně nemůžeme uspokojit," řekl náměstek šéfa Gazpromu Alexandr Kruglov s tím, že dodávky do Evropy nicméně putují dle dřívějších dohod a Rusové se snaží je v rámci možností navyšovat.

Běžní uživatelé by zatím neměli nižší dodávky pociťovat, neboť země vesměs mohou sáhnout do rezerv, které mají uloženy v zásobnících. Většina zemí navíc není závislá na jediném plynovodu. Výjimkou jsou Bulharsko, Srbsko a Bosna, do nichž proudí plyn výlučně přes ruský plynovod vedoucí skrze Ukrajinu.

ČR případné snížení dodávek neohrozí

Do ČR putuje plyn z 50 procent východní cestou a z 50 procent severní trasou přes Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo.

"Téměř naplno také těžíme z našich podzemních zásobníků, v nichž máme vzhledem k mírným teplotám v předchozích zimních měsících nadstandardní zásoby. Jsme přesvědčeni, že se současnými zásobami bez problémů vydržíme do konce topné sezóny,“ konstatoval mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám