Hlavní obsah

Do čela Vojenských lesů se místo odvolaného Janoty postaví Vojáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve funkci ředitele Vojenských lesů a statků (VLS) skončil Jiří Janota, jehož odvolal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Informaci Novinkám potvrdila mluvčí státního podniku Hana Politzerová. Novým šéfem se stane kvestor České zemědělské univerzity v Praze Josef Vojáček, sdělil mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Vojáček byl Janotovým předchůdcem v čele VLS. Janotu jmenoval ředitelem podniku v roce 2009 tehdejší ministr obrany Martin Barták. Vojáček v polovině listopadu 2009 po zhruba pěti letech ve vedení firmy požádal o uvolnění z funkce z rodinných důvodů.

„Děkuji Jiřímu Janotovi za práci odvedenou v čele podniku. Po pěti letech nastal čas pro změnu v nejvyšší pozici,“ zdůvodnil změnu Stropnický. „V osobě pana Vojáčka přichází do vedení společnosti zkušený odborník, který přinese nové impulsy a energii potřebnou pro další rozvoj státního podniku,“ dodal.

VLS v pátek informovaly, že podle předběžných výsledků měly v loňském roce rekordní hrubý zisk ve výši 357 miliónů korun

Vojenské lesy spravují 126 tisíc hektarů lesů ve výcvikových prostorech armády, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po jiné státní firmě, Lesech ČR. VLS dále hospodaří na více než 6000 hektarech zemědělské půdy, věnují se též myslivosti a rybářství.

V roce 2012 podle výroční zprávy podniku vzrostl čistý zisk více než dvojnásobně na 272 miliónů korun. Tehdy šlo o nejlepší výsledek firmy za posledních nejméně 15 let. Výsledek pozitivně ovlivnily především nadprůměrně vysoké ceny dříví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám