Hlavní obsah

Do čela Euroskupiny byl zvolen Nizozemec Dijsselbloem

Brusel

Ministři financí eurozóny v pondělí pozdě večer zvolili do svého čela Nizozemce Jeroena Dijsselbloema. Ten nahradí dosavadního šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera. Předsedové Euroskupiny jsou voleni na 2,5 roku.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Nový šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem

Článek

Šestačtyřicetiletý Dijsselbloem se loni v listopadu stal nizozemským ministrem financí a již v prosinci ho za příštího šéfa Euroskupiny neformálně vybral summit Evropské unie. Euroskupinu tvoří ministři financí eurozóny.

Nového šéfa Euroskupiny nyní čeká velká výzva, pomoci dovést 17 členských zemí eurozóny zpět k finanční stabilitě. Mezi jeho první důležité kroky bude patřit dokončení dohody o pomoci pro Kypr, které již bylo několikrát odloženo kvůli neshodě ohledně podmínek dohody. Kypr usiluje o záchranný úvěr 17 miliard eur (zhruba 453 miliard korun).

Dijsselbloemova kandidatura byla velkým překvapením, protože nemá dostatek zkušeností. Ukázal se však být kompromisním kandidátem pro hlavní evropské politické skupiny i ekonomicky silnější a slabší země.

Odcházející prezident Euroskupiny Juncker, který je rovněž lucemburským premiérem, měl v posledních třech letech hlavně zabránit rozpadu eurozóny a zrušení eura – měny, kterou používá 330 miliónů lidí. Osmapadesátiletý Juncker zastával funkci osm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám