Hlavní obsah

Dlužníkům na Islandu nejvíce půjčovaly banky z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT

Lidem a firmám na Islandu půjčily nejvíce peněz banky z Německa. Ukázaly to čerstvé údaje Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Ještě než se Island začal utápět ve finanční krizi, měly německé banky v této ostrovní zemi rozpůjčováno v přepočtu 21 miliard dolarů (zhruba 417 miliard Kč).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

BayernLB se tento týden stal první německou bankou, která požádala o státní pomoc.

Článek

Nová data rovněž ukázala, že německé banky nejenže na Islandu poskytly skoro třetinu všech úvěrů, ale významně se angažují také v nejohroženějších evropských ekonomikách. K těm patří například Španělsko či Irsko.

Záznamy z konce června ukazují, že německé banky na Islandu rozpůjčovaly proporcionálně mnohem více peněz než banky z jiných zemí. Například britské ústavy půjčily islandským občanům a firmám dohromady jen asi čtyři miliardy dolarů, Švédsko méně než 400 milionů USD.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, i když se ale přihlédne k tomuto faktu, německé banky se na Islandu a v podobných zemích s rizikovým profilem angažovaly až příliš.

Německé banky již hlásí problémy 

V tom samém týdnu, kdy Berlín vypracoval záchranný plán pro německé banky, začaly se objevovat první náznaky, že půjčky islandským subjektům pro Německo znamenají problém. Německé banky podle agentury Reuters totiž na Islandu půjčovaly i v době, kdy vrcholila úvěrová horečka a peníze si půjčoval kdekdo.

Například regionální finanční ústav BayernLB, v němž má podíl stát, bude z 1,5 miliardy eur, což je celkový objem úvěrů poskytnutých na Islandu, muset odepsat 800 milionů eur. BayernLB se tento týden stal první německou bankou, která požádala o státní pomoc.

S problémy, i když mnohem menšího rozsahu než Island, se potýkají i některé další evropské země, které v minulých letech zažívaly hospodářský rozmach. Například Irsko je v recesi kvůli tomu, že splaskla bublina na tamním realitním trhu.

V Irsku německé banky rozpůjčovaly asi 240 miliard dolarů, což je opět nejvíce, dokonce více než Británie, tedy soused Irska. Důvodem ale může být i to, že řada německých bank si v Dublinu kvůli nižšímu zdanění zřídila své odnože nebo investiční společnosti.

Ve Španělsku německé banky půjčily v přepočtu 310 miliard dolarů, což je také nejvíce ze všech. Je to mnohem více než banky z Francie, které na španělském trhu rozpůjčovaly asi 200 miliard dolarů, a asi dvakrát tolik, co britské banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám