Hlavní obsah

Dirigent dal práci muzikantům. Rozvážejí nákupy

Právo, Jaroslav Špulák

Martin Šanda vystudoval hru na housle a dirigování. Je ředitelem Bohemian Music Agency a šéfdirigentem Bohemian Symphony Orchestra Prague (BSOP). Šestnáct let s orchestrem vystupoval po celém světě, v posledních letech absolvoval až 230 koncertů ročně. Nyní se ale věnuje něčemu docela jinému.

Foto: Petr Horník, Právo

Dirigent (vpravo) při rozvozu.

Článek

Orchestr nemá ve svém repertoáru pouze klasická díla. Doprovázel i rockové a metalové kapely, vystupoval například s kapelou Sabaton, Alicem Cooperem, Bonnie Tylerovou či Michaelem Bublém. To vše ale loni v březnu utnula pandemie koronaviru.

Poslední koncert Bohemian Symphony Orchestra Prague proběhl 12. března v pražské katedrále sv. Klimenta. Další byly kvůli pandemii koronaviru zrušeny.

Per Boye Hansen: Věřím, že sezona není ztracená

Kultura

Šanda se společně s Františkem Zemjánkem, partnerem z agentury Tiptop Art+Travel Agency, s nímž spolupracuje řadu let, rozhodl nesložit ruce do klína, nýbrž jednat. A tak vznikla rozvážková služba Přivezemenákup.cz.

„Léta jsme spolupracovali se spoustou muzikantů i dalších lidí, bez kterých koncerty nelze uskutečnit. Mám na mysli techniky, zvukaře či řidiče. Přemýšleli jsme o nějaké aktivitě, do které bychom je mohli začlenit a která by nám všem přinesla peníze na přežití,“ vysvětlil Právu Šanda. „A tak nás napadlo udělat e-shop. Vytvořili jsme kvůli tomu i skladové prostory,“ dodal.

Umělci už zkoušejí rychlotesty, aby se dalo chodit na koncerty

Kultura

Jde o internetový obchod se smíšeným zbožím. V Praze nákupy v den objednání rozvážejí jeho vlastní kurýři, mimo Prahu využívá zásilkové služby.

Zaměstnává tucet lidí

Momentálně e-shop zaměstnává dvanáct lidí, nicméně v plánu je jejich počet navyšovat. Práci dostanou přednostně lidé z umělecké branže, a tak se u této společnosti bude stávat, že zákazníkům doveze objednané zboží špičkový houslista, který koncertoval po celém světě, či operní zpěvák.

„Spousta muzikantů a umělců se na začátku pandemie nechala zaměstnat u rozvážkových služeb či ve skladech. Volná místa byla okamžitě pryč, mnozí mi říkali, že kdo nechal nabídku takové práce na druhý den, přišel pozdě. V současné době to je stejné. Dáváme tedy lidem spojeným s muzikou šanci u nás,“ vysvětlil Šanda.

Rozvoz jídel letos zažívá boom

Finance

Až bude pandemie usměrněna a kulturní svět se zase probudí, služba bude podle Šandy pokračovat.

„Myslím si, že do normálu se jen tak nevrátíme. Většina promotérů si nemyslí, že bude možné během letošního roku ještě nějaké větší projekty realizovat, takže počítáme s tím, že pojedeme dál,“ uzavřel Šanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám