Hlavní obsah

Deutsche Bank zlikvidovala důkazy o daňových podvodech

Frankfurt nad Mohanem

Pracovníci Deutsche Bank záměrně zlikvidovali důkazy o daňových podvodech při obchodech s emisními povolenkami, kvůli nimž nyní čelí 25 zaměstnanců největší německé banky vyšetřování a čtyři z nich skončili ve vazbě. Napsal to v pátek deník Süddeutsche Zeitung, podle něhož banka toto podezření popírá. Mezi podezřelými jsou i oba nejvyšší šéfové banky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policejní vůz před centrálou Deutsche Bank

Článek

Podle Süddeutsche Zeitung se vyšetřovatelé domnívají, že pětice pracovníků, na které byl ve středu vydán zatykač, vymazala e-maily dokazující nezákonné praktiky při obchodech s emisními certifikáty, při nichž měla banka německý stát připravit o stovky miliónů eur. [celá zpráva]

Jeden z pěti zadržených byl ze zdravotních důvodů z vazby propuštěn.

Mezi zatčenými jsou podle mnichovského deníku představitelé právního a IT oddělení banky a expert ústavu na praní špinavých peněz. Právě z něj ze závažných daňových podvodů a maření vyšetřování jsou všichni podezřelí obviňováni.

Zaměstnancí měli mazat e-maily s důkazy

Kvůli podezření z nekalých praktik při obchodech s emisními povolenkami čelila Deutsche Bank razii už v roce 2010. Úřadům tehdy slíbila plnou spolupráci, kriminalisté však po dvou letech zjistili mezery v poskytnuté datové komunikaci pracovníků. Banka poté některé e-maily dodala, další ale byly smazány - podle vyšetřovatelů možná úmyslně.

To Deutsche Bank popřela. S korespondencí podle ní nikdo nemanipuloval a obvinění označila za absurdní. Odmítá to i Jürgen Fitschen, který v čele největší německé banky stojí spolu s Indem Anšuem Džainem od loňského léta.

"Ta obvinění mě zdrtila. Jsem zcela přesvědčen, že se ukážou jako neopodstatněná," uvedl v rozhovoru pro deník Bild a dodal s tím, že nevidí důvod ke svému odstoupení z funkce. Spolu s Fitschenem je mezi podezřelými z  managementu banky ještě finanční ředitel Stefan Krause.

Oba za finanční dům podepsali přiznání daně z obratu za rok 2009, v němž Deutsche Bank požadovala po státu navrácení 310 miliónů eur (7,8 miliardy Kč) odvedených na daních z obchodů s emisními povolenkami. Podle vyšetřovatelů je ale provázely podvody a banka následně přiznání upravila a požadované sumy se "předběžně zřekla" - podle úřadů však příliš pozdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám