Hlavní obsah

Deutsche Bank poslala americkému fondu omylem šest miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Deutsche Bank omylem poslala na účet jednoho amerického hedgeového fondu šest miliard dolarů (143,2 miliardy Kč). Podle britského listu Financial Times (FT) jde o chybu zaměstnance, který špatně zpracoval obchodní pokyn. Bance se podařilo další den získat od klienta částku zpět, přesto je to pro německou banku nepříjemný incident.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Deutsche Bank. Ilustrační foto

Článek

Podle FT, který se odvolává na informovaný zdroj, obchodní pokyn zpracovával jeden z nižších členů týmu obchodníků s devizami v červnu, a to v době, kdy byl jeho šéf na dovolené. Obchodník pracoval s hrubým údajem místo čisté hodnoty, takže výsledkem bylo číslo s "příliš velkým počtem nul". Podobné chyby jsou běžné, taková výše chybné částky je však podle listu vzácná.

Největší německé bance se nedaří obnovit ziskovost a po korupčním skandálu a nesplnění několika cílů výkonu na to doplácí i její pověst. Nejnovější chyba vyvolává otázky ohledně kontroly v bance, zejména proč nebyla transakce zpracována podle takzvaného principu čtyř očí, který vyžaduje, aby každý obchod byl před konečným zpracováním přezkoumán ještě jinou osobou.

Deutsche Bank o incidentu informovala americkou centrální banku (Fed), Evropskou centrální banku (ECB) a britský úřad pro regulaci finančního trhu (FCA), uvedl britský list. Zprávu ale odmítla komentovat.

Banka ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů hospodařila s rekordní ztrátou šest miliard eur (162,5 miliardy Kč). Varovala také, že zřejmě sníží dividendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Deutsche Bank plánuje propustit 23 tisíc lidí

Největší německý finanční ústav Deutsche Bank (DB) se chystá propustit 23 tisíc zaměstnanců, což je zhruba čtvrtina celkové pracovní síly. Uvedla to v pondělí...

Výběr článků

Načítám