Hlavní obsah

Deutsche Bank je poprvé po šesti letech v zisku

Novinky, bož

Největší německá investiční banka Deutsche Bank v loňském roce dosáhla čistého zisku 113 milionů eur (2,3 miliardy korun). V zisku je poprvé za šest let. V roce 2019 skončila ve ztrátě 5,7 miliardy eur (147,74 miliardy korun). Informoval o tom server listu Financial Times.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Budova Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem.

Článek

„Překonali jsme vlastní očekávání,” uvedl v prohlášení šéf banky Chirstian Sewing s tím, že se finanční ústav pokusí v pozitivním trendu v následujícím roce „navzdory tomuto náročnému období”.

Sewing plánoval v roce 2019 banku reorganizovat podle nového obchodního modelu. Ten měl být méně závislý na investičním bankovnictví a více se soustředit na malé klienty (retailové bankovnictví).

Nezdá se však, že by tato strategie začala fungovat. Za ziskovým rokem totiž stojí právě investiční divize, ostatní oddělení v loňském roce příjmy snížily, připomněl Financial Times.

Deutsche Bank je nečekaně v zisku, navzdory očekáváním a pandemii

Ekonomika

Banka byla ve ztrátě nepřetržitě od roku 2015. Na konci roku 2016 jí začala zmítat série kauz. Na konci roku musela banka zaplatit 7,2 miliardy dolarů, aby urovnala americké vyšetřování praktik při prodeji hypotečních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize v roce 2007.

Další skandály se týkaly praní špinavých peněz ruskými občany nebo s manipulací úrokovou sazbou. V roce 2019 potom banka přistoupila k restrukturalizaci, kvůli níž opět skončila roční hospodaření ve ztrátě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám