Hlavní obsah

Dětmarovická elektrárna je po požáru připravena obnovit provoz

Právo, den

Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku, která je od minulého týdne kvůli požáru absorbéru mimo provoz, je připravena znovu spustit výrobu elektřiny. Podle Vladislava Sobola, mluvčího společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje, již zaměstnanci elektrárny odstranili nejvážnější následky požáru.

Foto: Milan Haluška, Novinky

Požár v dětmarovické elektrárně

Článek

„V neděli hodinu po půlnoci byla elektrárna převedena do zálohy pro potřeby technického dispečinku ČEZ. Vlastní najetí bloků závisí na ekonomických podmínkách, tedy na ceně elektrické energie na trhu,“ vysvětlil Sobol.

V elektrárně začalo hořet v pátek 28. července dopoledne. Oheň tam poničil jeden ze dvou absorbérů, což je zařízení pro snižování emisí síry. Částečně byla zničena i společná budova, v níž byly absorbéry umístěny. „Ten druhý absorbér byl poškozen minimálně, zůstal funkční, a proto můžeme obnovit provoz elektrárny,“ upřesnil mluvčí ČEZ.

Další postup podle něj závisí na vyjádření statika ke stavu poškozeného absorbéru. Poškozené části bude totiž nutné kompletně vyměnit. „Náklady budou hrazeny z pojištění,“ dodal ještě Sobol.

Elektrárna Dětmarovice funguje na Karvinsku od roku 1975. Je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v rámci Česka. Dodává teplo městům Bohumín a Orlová. Od požáru jsou tato dvě města zásobena elektřinou z náhradních zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám