Hlavní obsah

Deník The Independent v tištěné podobě končí

– Londýn

Britský deník The Independent vyjde v březnu naposledy tiskem. List, který byl založen před 30 lety, přechází na plně elektronický formát. Oznámil to v pátek jeho majitel, společnost ESI Media, kterou vlastní podnikatel Jevgenij Lebeděv. Zmínil, že přechod na elektronickou podobu bude znamenat propouštění.

Foto: Neil Hall, Reuters

Páteční vydání The Independentu

Článek

ESI Media uvedla, že poslední tištěné vydání listu se objeví 26. března. Sesterský nedělník Independent on Sunday vyjde na papíře naposledy 20. března.

„Museli jsme si vybrat: vyrovnat se s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost,” uvedl Lebeděv podle agentury AP v e-mailu zaměstnancům.

The Independent byl založen v roce 1986. S nástupem elektronických médií se ale potýkal podobně jako jiné listy s klesajícím zájmem o tištěnou podobu. Do prodeje jde nyní méně než 60 000 výtisků, zatímco v dobách rekordního prodeje to bylo přes 400 000.

Podle Lebeděva jde o historickou změnu, která přinese propouštění. Neřekl ale, kolika zaměstnanců se dotkne. V redakci je zaměstnáno sto lidí.

Konec Independentu byl ohlášen poté, co se Lebeděvova firma dohola se společností Johnston Press zaměřující se na regionální tiskoviny, že za 24 miliónů liber koupí sesterský list Independentu „I”, založený v roce 2010, uvedl list Financial Times. Independent a „I” přitom využívaly jedno redakční zázemí.

Po nákupu „I” by se Johnston Press mohl stát čtvrtým největším britským vydavatelem s denním nákladem všech listů ve výši 600 000 kusů. S celostátním deníkem by mohl získat víc peněz za inzerci, podotkl The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám