Hlavní obsah

Deficit veřejných financí stoupl na dvě procenta HDP

Aktualizováno

Deficit veřejných financí loni stoupl na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 1,16 procenta. Uvedl to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Deficit stoupl kvůli nárůstu investičních výdajů vlády, růstu vládních výdajů na konečnou spotřebu a výplatě 14 miliard korun klientům z Fondu pojištění vkladů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Deficit sektoru vládních institucí

Článek

Letos vláda počítá s deficitem veřejných financí ve výši 1,9 procenta HDP, tedy také pod EU požadovanými třemi procenty HDP.

Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, kterou předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát za rok.

„Hlavními zdroji meziročního prohloubení deficitu hospodaření jsou výrazný nárůst investičních výdajů ústředních i místních vládních institucí o více než 17 procent, dále růst nominálních výdajů na konečnou spotřebu vládních institucí meziročně o tři procenta (zejména vlivem naturálních sociálních dávek) a výplaty klientům z Fondu pojištění vkladů, které za rok 2014 přesáhly 14 miliard korun," uvedli statistici.

Celkový veřejný dluh v poměru k HDP podle čísel ČSÚ loni naopak klesl na 42,6 procenta z předloňských 45 procent. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP. Pokles byl podle statistiků způsoben růstem ekonomiky a stabilní úrovní státního dluhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám