Hlavní obsah

Daňové přiznání: rady, jak ušetřit

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podávání přiznání k dani z příjmů je bezesporu největší daňovou událostí roku. Je s ním někdy spojeno hodně práce, ale zamyšlení nad tím, jak to správně udělat, se rozhodně vyplatí. Člověk se nejen vyhne konfliktům s finančními úřady a má klidné spaní, ale může své kapse ušetřit i hodně peněz.

Foto: Petra Kucinová

Festival Hudba bez hranic

Článek

Ty tam jsou doby, kdy podávání přiznání se považovalo za něco mimořádného. Například loni podalo přiznání zhruba 1,6 miliónu osob. Více než tři sta tisíc z nich bylo zaměstnanců. Těm velmi často stačí použít zjednodušený formulář (typu A), takže jeho vyplnění se málem zvládne nad šálkem kávy.

Super složité to nemusí být ani pro podnikatele. Je třeba ale všechno dobře uvážit, podívat se do zákona a případně se poradit. Buď u daňového poradce, nebo i na finančním úřadu. Počítejte ale s tím, že čím později člověk na berňák přijde, tím víc času zde ve frontách stráví.

Mírné úlevy

Dobré je vědět, že pro přiznání za loňský rok platí některé důležité novinky. Týkají se hlavně zaměstnanců, ale i ostatních poplatníků.

Pro zaměstnance je důležité, že se jim zvýšil strop příjmů získaných mimo zaměstnání, od kterého musí podávat přiznání. Částka se zvýšila ze čtyř na šest tisíc korun za rok. Člověk tedy může mít i příjmy z podnikání, z pronájmu, z kapitálového majetku apod. do šesti tisíc za rok, aniž by musel podávat přiznání.

Zaměstnanec musí podat přiznání například i tehdy, jestliže měl loni souběžně dva zaměstnavatele. Jedinou výjimkou je, když ani v jednom měsíci u vedlejšího zaměstnavatele, u něhož nebylo podepsáno prohlášení k dani, neměl příjem vyšší než 5000 korun. Tento zaměstnavatel totiž v takovém případě rovnou z výdělku srazí konečnou daň 15 procent. I zde se zaměstnanci o něco ulevilo, protože dřívější limit byly jenom tři tisíce.

Vyšší úlevy na rekreaci

Příjemné je dále to, že se zvyšuje na 20 000 korun hodnota rekreace poskytnutá zaměstnavatelem, která nepodléhá dani. Tady je novinkou i to, že daňovou úlevu požívá také zahraniční rekreace. Mimochodem zaměstnanec ani zaměstnavatel z toho neplatí pojistné.

Pro odboráře je příznivou zprávou, že poprvé mohou uplatnit - pokud to neudělali již v ročním zúčtování záloh daně - odečet příspěvků, které loni zaplatili své odborové organizaci. Lze odečíst příspěvky až do 1,5 procenta zdanitelných příjmů, maximálně však do 3000 korun.

Každý rok je užitečné připomenout, že zaměstnanec musí vždy podat přiznání, když loni u svého zaměstnavatele uplatňoval odečty úroků z hypoték.

Novinka: minimální základ daně

Ostatní poplatníci jistě přivítají, že se zvýšila hranice příjmů, od které jsou povinni podávat přiznání, a to z 10 000 na 15 000 korun ročně. Platí ale nadále, že jestliže podnikatel sice nedosahuje takových příjmů, ale vykazuje ztrátu, musí podat přiznání vždy. Méně dobrou zprávou je, že pro živnostníky a některé další osoby se poprvé uplatní minimální základ daně. Nejde ale o minimální daň, jak si ji mnozí vysvětlují.

Základ daně lze snížit o odečitatelné položky, takže výsledná roční daň není nijak ohromující. Například daň živnostníka bez dětí činí z minimálního základu za rok 9435 korun, se dvě dětmi zaplatí 1170 korun a třemi dětmi ani korunu. Zaměstnanců se minimální základ daně zpravidla nedotkne. V klidu mohou být i studenti a starobní důchodci.

Všechny poplatníky bude jistě zajímat, že se podstatně zvýšila částka tzv. příležitostných příjmů, které jsou osvobozeny od daně, a to z 10 000 na 20 000 korun. To hodně lidí vyloučí z okruhu osob povinných podat přiznání. Je ale nutné vědět, co se rozumí příležitostnými příjmy. Může jít například o příjmy z prodeje ovoce a zeleniny z vlastní zahrádky, odměnu za pomoc sousedovi, o příjmy z příležitostného pronájmu movitých věcí, třeba auta. Příležitostným příjmem ale nikdy nemůže být například příjem ze živnosti, z pronájmu nemovitostí či příjmy samostatně hospodařícího rolníka.

Využít všechny odečty

I když člověk nemusí podávat přiznání, v řadě případech to může být pro něho velmi užitečné. Například tehdy, když opomněl uplatnit u svého zaměstnavatele odečty z úvěrů ze stavebního spoření, z penzijního připojištění a životního pojištění. Zisk někdy bývá v řádu tisíců korun.

Snad není od věci ani připomenout, že 31. března není jen posledním termínem pro podání přiznání pro toho, kdo nevyužívá služeb daňového poradce či nemá povinnost nechat ověřit účetní závěrku auditorem. V tomto termínu je i nutné daň zaplatit. Penále, když se to neudělá, jsou docela vysoká.

I když přiznání řádně podáme, pro někoho ještě povinnosti neskončí. Osoby samostatně výdělečně činné a spolupracující osoby musí ještě odevzdat přehledy příjmů a výdajů zdravotním pojišťovnám (do osmi dnů od podání přiznání) a okresním správám sociálního zabezpečení do pondělí 2. května.

Vše o daních čtěte ve speciálu Daňové přiznání

Reklama

Související témata:

Související články

Částky, o které lze snížit základ daně

Ze základu daně lze v daňovém přiznání odečíst výrazné částky. Na dítě v domácnosti se základ snižuje o 25 560 korun, studenti, kteří pracují si mohou odečíst...

Jak správně vyplnit formulář typu B

Krok za krokem lze zvládnout i úkol, který bývá noční můrou. Vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob (růžový formulář označený "B") by nemělo způsobit...

Výběr článků

Načítám