Hlavní obsah

Daňová kontrola pronajímatelů přes Airbnb vynesla státu 35 milionů

Novinky, bož, tov

V rámci kontroly poskytovatelů krátkodobého ubytování přes Airbnb Finanční správa vybrala 35 milionů korun. V rámci kontroly bylo prověřeno 6921 fyzických a právnických osob, uvedla správa v tiskové zprávě. Dodatečně vybrala daně ve 5269 případů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

Celkově Finanční správa kontrolami získala 35 116 049 korun. Z toho 15 377 830 korun získala dodatečně od 3709 poplatníků na dani z přidané hodnoty (DPH). Na dalších 19 691 249 korun si stát přišel dodatečným výběrem daně z příjmu fyzických osob od 1557 lidí. Od tří subjektů se dodatečně získala celkem 46 970 korun na dani z příjmu právnických osob.

Kdy přesně kontroly probíhaly, nelze přesně říct. „Kontroly probíhaly u různých daní a za různá období. Každá daň má svá specifika, tudíž jsou výsledky těchto kontrol sledovány odděleně,” uvedl na dotaz Novinek Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Finanční správa porovnává svá data s daňovým přiznánáním 

Finanční správa má k dispozici data, na jejichž základě může srovnáním s daňovým přiznáním ověřit, jestli subjekt zaplatil všechny daně, které měl.

V případě, že se mezi zjištěnými příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních objeví rozdíly, Finanční správa poplatníky oslovují písemnou výzvou k podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání.

„Nejdříve jsme šli cestou prevence a vypracovali jsme metodiku, ve které je dopodrobna rozepsáno, jaké daňové povinnosti musí pronajímatelé těchto platforem plnit,” uvedla šéfka Finanční správy Tatjana Richterová.

„Řada subjektů na naši prevenci zareagovala a daňové povinnosti si splnila,“ dodala.

Služba Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Předloni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 1,02 milionu hostů, což byl meziroční nárůst o polovinu.

Zdanění krátkodobých pronájmů

Příjmy z ubytování či přepravy osob získané prostřednictvím internetových platforem typu Airbnb, Booking nebo Uber podléhají podle FS dani z příjmu a musí být zahrnuty v daňovém přiznání. Například u fyzických osob je daň 15 procent z příjmů po odečtení nákladů.

V případě, že obrat pronajímatele ubytování přes Airbnb nebo Booking přesáhne jeden milión korun za posledních 12 měsíců, vzniká mu povinnost se do 15 dnů od uplynutí posledního měsíce zaregistrovat jako plátce DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám