Hlavní obsah

Daně z příjmů fyzických osob ve většině zemí rostou, v Česku se zatím nemění

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se svou patnáctiprocentní sazbou patří Česká republika v rámci EU mezi země s nižším zdaněním příjmů fyzických osob. Obdobnou sazbu má ještě Litva a nižší pak jen Bulharsko (10 procent). Podle průzkumu společnosti KPMG v 86 zemích světa daně z příjmu fyzických osob ve většině zemí rostou, v Česku se zatím nemění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká republika má v rámci Evropské unie (EU) daň z příjmů fyzických osob relativně nízkou, její sazba představuje 15 procent. Pracuje se tu však s tzv. superhrubou mzdou, která zahrnuje i sociální pojištění placené zaměstnavatelem a která se v ostatních evropských státech nepoužívá.

„Jde o český vynález, který v ostatních evropských daňových systémech nenajdete. Jednou z jeho nevýhod je, že snižuje průhlednost českého daňového systému a komplikuje jeho srovnání s ostatními zeměmi,“ hodnotí koncept superhrubé mzdy Jan Žůrek z KPMG.

Efektivní srovnatelná sazba je potom 21 až 22 procent. Při srovnání je navíc třeba vzít v úvahu také odvody na sociální pojištění, jež jsou zde výrazně vyšší než v mnohých jiných členských zemích. To pak řadí Českou republiku v evropské sedmadvacítce zhruba k průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám