Hlavní obsah

Další světová krize přijde už za dva roky, odhaduje odborník

Novinky, Tomáš Holý

Globální ekonomika se dostane do recese zřejmě již za dva roky. Alespoň to očekává vlivný finančník Jim Rogers. Ten například zakládal s miliardářem Georgem Sorosem fond Quantum.

Foto: Profimedia.cz

Finančník a měnový investor Jim Rogers

Článek

Rogers varoval, že jakmile ekonomický pokles dosáhne stavu, kdy „jsou vystříleny všechny kulky v zásobníku, dostane se globální ekonomika do horšího stavu. Vlivný obchodník s měnami uvedl v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNBC, že od „počátku časů“ přišla krize každé čtyři roky či šest let.

Jelikož poslední recese, tedy hospodářský pokles, přišla v roce 2008, další by měla být na řadě již v roce 2012.

Zároveň upozornil, že přestože mnohé vlády a centrální banky po celém světě přijaly řadu úsporných opatření, aby se zamezilo zhoršování stavu ekonomik, za dva roky by jim podobné kroky nemusely stačit.

Rogers si v tomto ohledu dloubl do šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. „Natiskne si snad Bernanke víc peněz, než kolik jich má nyní? Ne, na světě by nemusely zbýt žádné stromy,“ řekl.

Nicméně faktem zůstává, že ohledně dalších výhledů pro světové hospodářství se odborníci dlouhodobě rozcházejí. Zatímco někteří očekávají oživení, jiní se obávají další krize. [celá zpráva]

Sám Bernanke před několika dny uvedl, že vyhlídky pro americkou ekonomiku jsou nadále nejisté. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám