Hlavní obsah

Další společnost zdraží v příštím roce teplo, někde až o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplárny z energetické skupiny MVV Energie CZ budou v příštím roce zvyšovat ceny tepla v rozmezí od šesti až do 60 procent, a to v závislosti na palivu, které používají. Skupina zajišťuje teplo pro 70 tisíc domácností a stovky firem a organizací, informovala mluvčí Jitka Tůmová.

Foto: Hornbach

Ilustrační foto

Článek

Ceny tepla se zvýší od 1. ledna. „Protože ceny plynu na trhu stouply čtyřnásobně, rozhodli jsme se v této mimořádné situaci vzít část zvýšených nákladů na sebe. Snažili jsme se maximálně snížit dopady na rodinné rozpočty," řekl předseda představenstva mateřské společnosti MVV Energie CZ, a. s., Jörg Lüdor.

Nejvíce se ceny tepla zvýší ve městech, kde je jediným nebo převládajícím zdrojem v palivovém mixu plyn, jehož cena výrazně vzrostla. Ačkoliv skupina MVV zajišťuje nákup komodit centrálně mateřskou společností a dodávky plynu měla domluvené dopředu na celý rok 2022, musela v krátké době najít dalšího dodavatele. Původní obchodník nebyl schopen nasmlouvané dodávky pro rok 2022 garantovat.

Pražská teplárenská zvýší ceny tepla až o 350 korun měsíčně

Ekonomika

Teplárny ze skupiny MVV Energie CZ spalující převážně plyn jsou v České Lípě, v Děčíně, Lounech, Opavě, Studénce a ve Vsetíně. Zde se od příštího roku zvýší cena tepla o 40 až 60 procent.

V Pelhřimově ceny zůstanou

Stejné ceny jako doposud zachová teplárna v Pelhřimově spalující biomasu a jen o jednotky procent zvýší své ceny liberecká teplárna, která využívá kromě zemního plynu z velké části především teplo od sesterské společnosti TERMIZO, jež spaluje nerecyklovatelný komunální odpad.

V Litoměřicích, Mimoni a Uherském Hradišti, kde je hlavním palivem uhlí, vzroste cena v rozmezí od 12 do 20 procent. O kolik přesně se cena v jednotlivých lokalitách změní, budou společnosti informovat zákazníky od 1. do 15. prosince.

Energetickou skupinu MVV Energie CZ tvoří patnáct společností s působností v patnácti městech České republiky. Mateřskou společností je MVV Energie CZ, a. s., která byla založena v říjnu 1993 a od roku 1999 je dceřinou společností německého energetického koncernu MVV Energie se sídlem v Mannheimu v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám