Hlavní obsah

Další rána pro automobilový průmysl. Říjnové prodeje se propadly o osm procent

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další šíření koronaviru v Evropě opět zasáhlo prodeje nových osobních automobilů. Říjnové registrace nových vozů v Evropské unii (EU) poklesly meziročně o 7,8 procenta na 953 615. Evropské vlády v průběhu podzimu postupně zaváděly nové restrikce, připomnělo ve středu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním fotu výroba automobilů Škoda.

Článek

Od ledna do konce října došlo dokonce k meziročnímu poklesu prodejů o 26,8 procenta. Dopad globální pandemie na poptávku je podle ACEA „bezprecedentní“.

V samotném říjnu zaznamenaly prodeje aut pokles ve všech členských státech EU s výjimkou Irska a Rumunska. K největšímu propadu došlo ve Španělsku – o 21 procent. Francouzi koupili o 9,5 procenta méně nových vozů než před rokem.

V Německu se prodalo o 3,6 procenta méně nových aut než před rokem, zatímco v Itálii činil meziroční pokles prodejů jen 0,2 procenta. V Česku se prodalo 16 835 nových aut, což je o 15,5 procenta méně než před rokem.

Johnson zakáže prodej aut na benzin a naftu už od roku 2030

Ekonomika

Slabé byly prodeje automobilů zejména na jaře, kdy došlo k rapidnímu propadu poptávky i narušení výroby v důsledku první vlny pandemie nemoci covid-19.

Největší meziroční propad připadl na duben, kdy se prodalo o 76,3 procenta vozů méně než před rokem – pouze 270 682 automobilů.

Automobilový průmysl tvoří téměř 10 procent českého HDP a zaměstnává zhruba 180 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám