Hlavní obsah

Cukr může podražit, úrodu řepy postihlo sucho

Kvůli loňské nižší úrodě cukrové řepy a s tím související nižší produkci cukru by do půl roku až roku mohla vzrůst cena cukru. Ta je nyní v EU oficiálně stanovena na 330 eur za tunu (zhruba 8500 Kč za tunu), vzrůst by mohla zhruba na 400 eur (zhruba 10 400 Kč), řekl ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech Jan Křováček. Současné nízké ceny jsou podle něj pro cukrovary a pěstitele likvidační.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kvůli suchému počasí se v České republice i celé Evropě vypěstovalo méně cukrové řepy, a proto klesla také produkce cukru. Výnosy cukrové řepy klesly podle Křováčka zhruba o 25 až 30 procent, o podobné procento klesla i produkce.

„Výhoda je, že produkce by letos měla být podobná jako spotřeba v rámci celé unie, takže už nebudou přebytky jako v předchozí kampani (období sklizně a zpracování řepy v cukrovarech),” řekl Křováček.

Cena cukru by se tak mohla zvednout, od zrušení výrobních kvót na podzim 2017 totiž stále klesá. Během roku by se mohla cena za tunu cukru zvednout ze současných 330 na 400 eur.

Ceny v obchodech určují marže i slevy

„Normální ceny by měly být nad 500 eur za tunu (zhruba 13 000 Kč/tuna), aby cukrovarnictví a řepařství bylo v rámci EU udržitelné,” tvrdí šéf svazu.

Při ceně 500 eur za tunu cukru vychází cena jednoho kilogramu zhruba na 12,5 koruny. Při této ceně cukru se ale kilová balení v obchodech pohybovala kolem 20 korun.

„Tady je vidět, kde zůstává marže, určitě ne u zemědělců a taky ne u cukrovaru. Obchod si dělá, co chce, a my to nemůžeme zatím ovlivnit,” uvedl Křováček. Ceny v obchodech ale podle něj přímo nekopírují vývoj ceny cukru v Evropské unii, obchody vyhlašují řadu slevových akcí, aby nalákaly zákazníky.

Kvůli nepříznivému loňskému roku se očekává, že pěstitelé letos sníží plochy, na kterých se cukrová řepa pěstuje. Podle současných odhadů to bude asi o pět až deset procent, někteří pěstitelé sníží rozlohy ploch podle Křováčka i o 30 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám