Hlavní obsah

Čtvrtina zakysaných smetan má méně tuku, než se uvádí na obalu

Novinky, pit
Praha

Spotřebitelský časopis dTest si vzal do hledáčku zakysané smetany prodávané v tuzemských obchodech. Zjistil, že z 32 testovaných jich osm mělo méně mléčného tuku, než uváděl obsah na obalu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku,“ informoval vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

U části testovaných výrobků bylo naopak více tuku, než se na nich uvádělo. Největší plusovou odchylku měla Zakysaná smetana šéfkuchař z Mlékárny Kunín, která deklarovala obsah minimálně 30 procent, laboratoř ho ale naměřila 31,18 procenta. Výrobci procentní údaj o množství tuku doplňovali slovem „nejméně“ nebo „minimálně“ a zavazovali se tím pouze ke spodní hranici obsahu tuku.

Pátrání po škrobu

V zakysaných smetanách dTest také hledal škrob a nevynechal přitom ani ty, které ho neuváděly ve složení. Testy ukázaly, že škrob neobsahoval žádný z 15 výrobků, které ho neměly ve složení uvedený. V kategorii smetan se škrobem byla smutným rekordmanem Zakysaná smetana Bio značky Milko z Polabských mlékáren Poděbrady, v níž bylo zjištěno 3,58 procenta škrobu.

Přítomnost škrobu v zakysané smetaně žádný český ani unijní předpis nezakazuje a rovněž není stanoveno, kolik ho tam smí být. Výrobci přídavek škrobu odůvodňují tím, že zabraňuje vyvstávání syrovátky, přičemž je chuťově neutrální. To se ale v testu senzoriky nepotvrdilo.

„Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku,“ doplnil Pavlis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám