Hlavní obsah

Čtvrtina stavebních firem chystá v příštím roce propouštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtina stavebních firem plánuje v roce 2014 propouštění, dalších 16 procent se ještě nerozhodlo. Může za to nedostatek zakázek, který způsobuje nedostatečné vytížení kapacit firem. Vyplývá to z aktuální Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou má k dispozici ČTK. Od roku 2008 snížily počet zaměstnanců čtyři z pěti stavebních firem.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Článek

"Snižování počtu zaměstnanců kvůli redukci nákladů a zvýšení efektivity či vytíženosti kapacit má ale také vliv na schopnost části firem vůbec některé zakázky realizovat. Téměř třetina stavebních společností (29 procent) uvádí, že v důsledku předchozích redukcí svých kapacit mají aktuálně problémy s realizací některých stavebních prací," poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Aktuálně až 17 procent stavebních kapacit na českém trhu nemá práci. V příštím roce tak bude pokračovat nejen propouštění lidí, ale také krachy stavebních společností. Počet těch, které definitivně skončí, by měl být dokonce rekordní.

"Jde o přirozený úbytek kapacit, které se nemohou na trhu uživit. Stavebnictví klesá již pátým rokem za sebou. Úbytek stavebních kapacit je jen vyrovnáváním poptávky a nabídky," podotkl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Podle nejnovější analýzy české stavebnictví ani v příštím roce nečeká návrat k růstu, ale další mírný pokles o 0,5 procenta.

Pět let v krizi

České stavebnictví se už pět let nachází v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 činila stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví přišlo o 277 miliard korun.

Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo 603. Výrazně se snížil i počet všech lidí, které stavebnictví zaměstnává. Před začátkem propadu, tedy v roce 2008, v oboru pracovalo 416 142 lidí, na konci loňského roku jejich počet klesl na 380.586, tedy o 11,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám