Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů vyhazuje jídlo do koše

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba čtvrtina Čechů (24 procent) přiznává, že nespotřebované potraviny běžně vyhazuje do koše. Necelá třetina lidí uvedla, že se je v maximální míře snaží kompostovat nebo je zkrmuje zvířatům. Vyplývá z výsledků dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji končí v popelnicích ovoce a zelenina, často i chléb či pečivo, mléko a výrobky z něj nebo uzeniny. Důvodem pro vyhození nespotřebovaných potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily nebo prošla doba jejich upotřebitelnosti. Velmi málo lidí vyhazuje jídlo jenom proto, že na něj zrovna nemají chuť. Téměř nikdy nekončí v odpadcích obilniny, luštěniny, sušené plody nebo různé pochutiny.

Sníme všechno, tvrdí většina Čechů

Největší část Čechů v průzkumu uvedla, že se problémem, co udělat se zbylými potravinami, zabývat nemusí. Více než dvě pětiny oslovených respondentů totiž tvrdí, že až na výjimky spotřebují všechno nakoupené jídlo.

Asi 45 procent obyvatel Česka zároveň podle dalšího průzkumu CVVM míní, že plýtvání potravinami představuje velký problém, o němž je třeba mluvit. Dalších 44 procent pak říká, že plýtvání jídlem není správné, ačkoli jsou i jiné, akutnější problémy. Pouze devět procent dotázaných uvedlo, že plýtvání potravinami není celospolečenským problémem.

Pracovníci CVVM se lidí také ptali, zda na vyhazování potravin mají podíl cenové akce a slevy v obchodech. Přesně polovina Čechů (50 %) míní, že nakupování zboží ve slevových akcích k většímu vyhazování nevede. Opačný názor má 45 procent lidí. Průzkumy provádělo CVVM od 7. do 14. dubna. Zúčastnilo se jich 1027 obyvatel České republiky starších 15 let.

Anketa

Vyhazujete nespotřebované jídlo do koše?
Ano
32,6 %
Ne
67,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7674 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám