Hlavní obsah

ČSSD slibuje zrušení části důchodové reformy po předčasných volbách

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD je připravena v případě svého přesvědčivého vítězství ve volbách zrušit nově zaváděný druhý důchodový pilíř. Stalo by se tak ale zřejmě jen v případě, půjde-li o předčasné volby. Právu to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Předčasné volby, ať už nyní v červnu, nebo na jaře příštího roku, dávají nejlepší vyhlídky pro zrušení chybného druhého důchodového pilíře, který přes náš odpor prosadila koalice. Předčasné volby letos by byly pro tento účel daleko vhodnější, protože druhý pilíř začne od ledna nabírat účastníky,“ uvedl Sobotka.

V případě řádných voleb v roce 2014 by podle šéfa soc. dem. bylo zrušení druhého pilíře už mnohem komplikovanější.

„Museli bychom důkladně posoudit právní a ekonomické důsledky zrušení druhého pilíře. Zřejmě by ale bylo možné dát se jen cestou oslabení druhého pilíře. Tedy aby odčerpával co nejméně peněz z prvního, státního pilíře a aby měli účastníci možnost z druhého pilíře i vystoupit, což jim platný zákon dosud neumožňuje,“ poznamenal Sobotka.

Lidé o peníze nepřijdou

Prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok v reakci na to Právu uvedl, že politická nejistota okolo druhého pilíře bude mít „dramatický vliv“ na zájem o vstup. Zdůraznil ale, že ti, kteří nebudou otálet a do druhého pilíře vstoupí, se ani tak nemusí obávat, že by případným zrušením tohoto pilíře přišli o nějaké peníze.

„Vše, co od svého vstupu naspoří, je jejich majetkem, a to dokonce i to, co do té doby dostanou z prvního státního pilíře. Nic by státu vracet nemuseli, naspořené peníze by se zřejmě převedly do třetího pilíře. Nic by tedy na tom finančně netratili, jen by přišli o výhodnou možnost spořit na stáří ve druhém pilíři,“ upozornil Rusnok.

Pro fondy by ovšem podle jeho slov tento krajní případ znamenal ztracenou investici, a tudíž i značné finanční ztráty.

„Zpochybňování něčeho, co již bylo schváleno zákonem, nyní se připravuje a od ledna se spustí, považuji za velkou patálii. I když chápu, že ČSSD má právo říct, co by udělala po svém případném volebním vítězství. Z vytvářené nejistoty ale budeme sklízet plody všichni,“ dodal Rusnok.

Úvahy o zrušení druhého pilíře se nelíbí ani ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09).

„Patnáct let si předchozí vlády problém přehazovaly jako horký brambor a nyní, když je konečně nastaveno nějaké řešení, opozice prostě prohlásí, že jej zruší, aniž by nabídla nějakou alternativu,“ sdělil Drábek.

Podle loni schválených zákonů se současné penzijní fondy přemění k 1. lednu 2013 na penzijní společnosti, které budou spravovat fondy ve druhém a třetím důchodovém pilíři.

Účastníci druhého, zcela nového pilíře budou moci vyvést tři procenta sociálního pojistného z povinného státního pilíře, ale k tomu budou muset spořit další dvě procenta z hrubé mzdy. Zájemci mohou vstoupit do pilíře kdykoli do věku 35 let, lidé starší 35 let jen do 1. července 2013. Rozhodnutí je vždy konečné, z fondu nelze vystoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám