Hlavní obsah

ČSA se přehouply do zisku, loni vydělaly téměř čtvrt miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České aerolinie loni dosáhly zisku 223 miliónů korun, o rok dříve dopravce hospodařil se ztrátou 631 miliónů korun. Informoval o tom v pátek mluvčí ČSA Daniel Šabík. K lepším výsledkům firmě pomohly úsporná opatření, prodej letadel i levnější ropa.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČSA loni přepravily na svých linkách celkem 2,01 miliónu cestujících při flotile 16 letadel. O rok dříve přepravily 2,27 miliónu cestujících s flotilou čítající 23 letadel. Další statisíce cestujících přepravily ČSA na letech pro jiné letecké společnosti, kterým pronajímaly svá letadla.

„Na zlepšení hospodaření ČSA se největší měrou, ve výši zhruba 630 miliónů korun, podílela opatření dle restrukturalizačního plánu, především snížení kapacity flotily o šest airbusů A320, vyšší utilizace letadel, snížení počtu zaměstnanců na potřebnou úroveň či snížení provozních nákladů,” řekl předseda představenstva ČSA Jozef Sinčák.

Změna obchodního modelu a zúžení cenového rozpětí letenek podle něj pomohly k meziročně vyššímu průměrnému výnosu z prodaných letenek a lepší obsazenosti.

„Mezi další faktory, které významně přispěly ke zlepšení hospodaření, patří nové projekty, například provoz pro jiné dopravce v Indii a Saudské Arábii.

ČSA pomáhá také pokles cen ropy, který se promítá do cen leteckého paliva. Nižší náklady na palivo v součtu s posilujícím kurzem dolaru vůči koruně se do zlepšení hospodaření pozitivně promítly částkou 272 miliónů korun, což představuje tři procenta z celkových nákladů společnosti.

Spustí nové linky

Prodejem třech starých a vyřazených boeingů 737-500 získaly ČSA dalších zhruba 100 miliónů korun. Naopak 180 miliónů korun podle aerolinek představují mimořádné náklady na náhradu poškozeného motoru z letounu OK-MEK (Airbus A-319).

„V letošním roce plánujeme mírný nárůst provozu a připravujeme zahájení několika nových linek, například do Helsinek, Birminghamu, Záhřebu, Skopje, Pisy, na Maltu nebo do Oděsy. Na pokrytí navýšení provozu v hlavní letní sezóně si ČSA na šest měsíců pronajmou na ACMI bázi jeden letoun Boeing 737-400 a flotilu společnosti rozšíří také jeden letoun ATR 72 na operativní leasing,“ dodal Sinčák.

Související téma:

Státu nyní patří pětina akcií ČSA. Většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám