Hlavní obsah

ČSA propouští 60 letušek

Nová vlna propouštění v Českých aeroliniích (ČSA) se dotkne stevardů a stevardek. Do konce léta má odejít celkem 60 lidí. Uvedla to v úterý Česká televize (ČT). Odbory podle ní nevylučují, že pokud se s vedením firmy nedohodnou na dalším postupu, vyhlásí stávkovou pohotovost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letušky Korean Air a ČSA

Článek

Ještě před pěti lety měly podle televize ČSA zhruba 1500 stevardů a stevardek, teď jich je prý skoro o tisíc méně.

Mluvčí aerolinií Daniel Šabík ČT řekl, že hlavním důvodem propouštění je politická nestabilita na Ukrajině, kvůli níž ubývá klientů, kteří s ČSA létají do zemí bývalého Sovětského svazu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedení aerolinek vyzvalo podle ČT ani ne před měsícem zaměstnance k dobrovolnému odchodu. Této možnosti, která v souladu s kolektivní smlouvou obnáší vyšší než zákonem stanovené odstupné, využila podle mluvčího necelá dvacítka palubních průvodčích.

Ostatní prý dostanou klasickou výpověď. To se ale nelíbí odborům. "Odborová organizace posádek letadel (...) bude požadovat striktní dodržování kolektivní smlouvy, což se v posledních dvou letech v mnoha směrech nedařilo," citovala ČT ze stanoviska odborů.

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké přepravce, v poslední době ale měly velké hospodářské těžkosti, které vyústily až v loňský prodej velké části akcií firmy do rukou Korean Air.

Reklama

Výběr článků

Načítám