Hlavní obsah

ČR prohrála arbitráž s Chorvatem, zaplatí 30 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česko bude muset zaplatit chorvatskému podnikateli Prenu Nrekovi kvůli prohrané mezinárodní arbitráži 1,5 miliónu dolarů (zhruba 30 miliónů Kč). Uvedla to advokátní kancelář Wolf Theiss, která Nreku zastupovala. Následně to potvrdilo i ministerstvo financí (MF). ČR údajně podle arbitrů porušila česko-chorvatskou dohodu o ochraně investic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Právníci tvrdí, že se Česká republika pokusila rozhodčí nález napadnout, ale příslušný francouzský odvolací soud všechny argumenty odmítl a rozhodčí nález potvrdil.

„Ministerstvo podalo v září 2008 další návrh na zrušení konečného nálezu u pařížského Odvolacího soudu, neboť se domníváme, že rozhodci překročili svá oprávnění. ČR tak napadla průběh arbitráže dvakrát,“ uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Podle něj jednání probíhala v letech 2005-2006 a ministerstvo se nyní snaží verdikt zvrátit.

Pren Nreka uzavřel začátkem 90. let minulého století smlouvu s českým Pedagogickým centrem o renovaci části zcela zchátralé budovy v centru Prahy. Jako protiplnění mu bylo poskytnuto oprávnění uzavřít na dobu 15 let nájemní smlouvu na část renovované budovy a užívat ji k provozu pizzerie.

V roce 2002 Česká republika nájemní smlouvu úspěšně napadla u soudu. Nreka se následně obrátil na rozhodčí soud v Paříži s odvoláním na bilaterální smlouvu o ochraně investic uzavřenou mezi Chorvatskem a Českou republikou. Ten rozhodl o porušení dohody a nařídil ČR zaplatit náhradu škody a stáhnout u českých soudů žaloby proti podnikateli, informovala kancelář Wolf Theiss.

Stát v současnosti čelí arbitrážím za stovky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám