Hlavní obsah

ČR je jednou z nejméně zadlužených zemí, šetření sráží HDP, tvrdí analýza

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je v porovnání s ostatními zeměmi EU jednou z nejméně zadlužených. Podíl vládního a soukromého dluhu na HDP je 109,7 procenta. To je jen kousek za Rumunskem, které je nejméně zadlužené. Podle analytičky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíry Dubské, která zprávu vypracovala, je to překvapivě dobrá pozice.

Foto: Profimedia.cz

HDP na obyvatele rostla nejvíce v Praze.

Článek

"Restriktivní kroky, které jsou zaváděny, jsou příliš silné a růst omezují," řekla Novinkám Dubská. Výkonnost české ekonomiky v posledních čtvrtletích klesá a analytička to dává do souvislosti právě s rozpočtovou politikou státu, která podle ní tuzemské hospodářství sráží.

"Silně restriktivní rozpočtová politika omezuje domácí poptávku – klesá tím spotřeba domácností i vládního sektoru. V důsledku toho klesl HDP mírně již ve 3. a 4. čtvrtletí 2011 a velmi výrazně pak v 1. čtvrtletí 2012," uvedla Dubská.

Navíc přísná omezení mají trvalejší následky. I když se zmírní, budou mít na ekonomiku vliv ještě léta.

Dubská upozornila, že od roku 2004, kdy země vstoupila do EU, figurovala v první třetině zemí, co se týče růstu HDP. V roce 2010 se pozice zhoršila a pohybuje se v polovině pole.

Reformy jsou nezbytné

Ministerstvo financí trvá na tom, že reformy jsou z dlouhodobého hlediska nezbytné. "Česká republika čelí větším demografickým hrozbám než jiné země, dlouhodobě stabilní finance jsou předpokladem budoucího růstu," řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Doplnil, že vláda chystá i prorůstová opatření. Nynější kroky oceňují zahraniční investoři a země velmi výhodně prodává své dluhopisy.

Rozpočtový deficit "skáče nahoru"

Česko se loni s podílem deficitu rozpočtu na HDP ve výši 3,1 procenta dostalo mezi 27 zeměmi unie na 9. místo, zatímco v roce 2010 bylo s podílem 4,8 procenta na 13. místě.

V podílu dluhu na HDP je dokonce na sedmém místě, podíl je 41,2 procenta.

Ještě lépe je na tom země se soukromým dluhem, tedy dluhem domácností a firem. Ten je na 71,6 procenta HDP, zatímco například Německo má tento dluh ve výši 112 procent a například Irsko 293 procent. Mezi zeměmi EU je tak ČR na třetím místě.

Foto: ČSÚ

Hrubý konsolidovaný dluh vládního sektoru plus konsolidovaný dluh soukromého sektoru

Ze "součtu" dluhů plyne, že "ČR je fakticky nejméně zadluženou zemí v EU," konstatuje Dubská. Ve skutečnosti je sice druhá, rozdíl proti prvnímu Rumunsku je ale mizivý.

Průměru EU už se nepřibližujeme

ČR se tak v posledních letech vyspělostí přestala přibližovat průměru EU. Zatímco v roce 2007 byl hrubý domácí produkt na obyvatele na hodnotě 83 procent průměru EU, v roce 2010 to bylo 80 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám