Hlavní obsah

ČR jako první přestává přijímat pomoc od rozvojové banky

– PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Jean Lemierre ve čtvrtek podepsali memorandum, které nastiňuje spolupráci České republiky s bankou na dalších trzích. Česká republika se tak jako první ze středoevropských zemí stáne plátcem a ne příjemcem této evropské bankovní instituce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ČR jako první středoevropská země bude poskytovat pomoc prostřednictvím EBRD.

Článek

Dokument navazuje na skutečnost, že ČR přestala jako první ze středoevropských zemí využívat programů EBRD, informoval o tom premiér Mirek Topolánek.

"EBRD kofinancovala investiční projekty na území České republiky. Dnes bude kofinancovat případně projekty českých investorů na třetích trzích. To je ta základní změna," uvedl premiér s tím, že Česko se chystá podporovat podniky investující hlavně v balkánských zemích a ve státech východní Evropy, jako jsou Rusko nebo Ukrajina.

Podobná změna jako v případě EBRD podle Topolánka nastane i po roce 2013, a to v souvislosti se strukturálními fondy Evropské unie.

"Nepochybně jako bohatá země budeme spíše plátcem než příjemcem," upozornil Topolánek. Nejbližším úkolem bude nyní podle Kalouska zahájit informační kampaň a maximálně přiblížit českým podnikům možnost spolupráce s EBRD.

ČR přestává být příjemcem pomoci a začne ji poskytovat

"Já jsem přivítal jeho (Lemierra) nabídku uspořádat na toto téma v ČR konferenci za jeho osobní účasti," uvedl ministr. Takzvanou graduaci České republiky, tedy fakt, že země přestává být příjemcem pomoci banky, a naopak ji začne poskytovat, schválilo v úterý představenstvo EBRD.

Banka pomáhá financovat řadu projektů v České republice. Celková hodnota projektů, které v ČR od 1992 do 2006 podpořila, činila více než 4,7 miliardy eur. ČR zůstane akcionářem banky. EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého SSSR při jejich přechodu na tržní ekonomiku.

Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Byla založena v roce 1990 a jejím sídlem je Londýn. V současné době je členem EBRD 61 zemí a dvě mezivládní organizace (Evropské společenství a Evropská investiční banka). Banka postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Reklama

Výběr článků

Načítám