Hlavní obsah

ČPP bojuje s problémy, odvolala ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) dostala v pondělí od ministerstva financí další šanci na vyřešení svých finančních poměrů. Musí navýšit základní jmění o 200 miliónů korun a udělat personální změny. Tu první už má za sebou, generálním ředitelem už není Vlastimil Navrátil. Pojišťovna je stále pod dohledem státního pojišťovacího dozoru.

Foto: Iveta Busková

Otevření piaristických zahrad

Článek

Ministerstvo financí v pondělí dokončilo kontrolu v pojišťovně a nařídilo jí další ozdravné kroky. "Rozhodnutí bylo vydáno v zájmu preventivní ochrany spotřebitele a ministerstvo financí bude jeho plnění průběžně kontrolovat," informoval Novinky mluvčí resortu financí Marek Zeman. Další kroky úřad podnikne až poté, co pojišťovna zveřejní výsledky letošního hospodaření.

Od srpna může ČPP jen omezeně manipulovat se svým majetkem. Může například vyplácet či sjednávat pojistky. Nemůže ale například investovat. Informovaly o tom Hospodářské noviny, pojišťovna sama to odmítá. Ministerstvo financí nemůže vzhledem k zákonům o podrobnostech ozdravných plánů informovat.

ČPP už vyměnila ředitele

Ozdravný plán měla pojišťovna nařízený už loni, podle ministerstva financí jej ale nesplnila a neměla k tomu ani vůli. To se ale změnilo, proto dostala od dozorujícího orgánu ještě jednu šanci. Nyní vychází pojišťovna dozoru vstříc. V v pozici generálního ředitele skončil Vlastimil Navrátil, stal se prezidentem firmy a ve výkonných funkcích ho nahradil Zdeněk Šťástka.

Pokud vedení pojišťovny firmu neozdraví, hrozí jí v nejhorším případě nucená zpráva. Ministerstvo ale upozornilo, že klientů pojišťovny se problémy nijak nedotknou.

ČPP vybrala do konce září na pojistném 2,85 miliardy korun. To je téměř o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Například povinné ručení má u ní sjednáno více než půl miliónů klientů. Do povědomí vstoupila také jako instituce, u níž měly pojištění všechny letos zkrachovalé cestovní kanceláře.

V pololetí vykázala zisk 174 miliónů. Pojišťovna je vedle České pojišťovny jedinou větší domácí pojišťovnou, která nepatří do žádné ze světových či evropských finančních skupin. Na světovém trhu hledá finančního partnera. Její základní kapitál činí 560 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám