Hlavní obsah

Čokoláda bude brzy stejný luxus jako šampaňské

Právo, aa

Léta stabilních cen čokolády jsou minulostí. Loni stouplo kakao v ceně o pětinu, za letošek si připsalo dalších deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Brzy nebude čokoláda jen tak pro někoho. Ilustrační foto

Článek

„Už brzy bude pro evropské spotřebitele čokoláda něco jako pravé šampaňské: luxus, který si nebude moci dovolit každý,“ řekl serveru CNBC Edward Georg, šéf potravinářských komodit panafrické skupiny Ecobank. „A jestli ceny vyskočí příliš, výrobci cukrovinek sáhnou po náhražkách, takže místo kakaového másla, které čokoládě dává tu pravou chuť, budou používat palmový olej, nebo dokonce bavlníkový,“ varoval.

Obliba čokolády celosvětově stoupá i díky novým poznatkům o pozitivním vlivu theobrominu, kakaového alkaloidu, na funkci ledvin, cévní systém či krevní tlak. Týká se to speciálních druhů, které obsahují až 80 procent kakaa, ty tradiční vystačí i s desetinou.

Poplach před Velikonocemi

Varování přišlo krátce před Velikonocemi, kdy lidé zejména na Západě houfně nakupují čokoládová vajíčka. Má ale možná své opodstatnění. Čeká se totiž návrat klimatického fenoménu El Niňo, mezi jehož následky patří úbytek srážek v Africe. Právě odtud je na 70 procent sklizně kakaových bobů, základní suroviny pro výrobu čokolády.

Na neradostné perspektivě má svůj podíl i růst poptávky zejména v Číně, kde se za poslední čtyři roky spotřeba zvedla na trojnásobek. Takový nárůst nestíhají pokrýt ani nové plantáže v jihovýchodní Asii a v Indii.

Anketa

Změníte své nákupní zvyklosti, pokud se cena čokolády výrazně zvýší?
Ano, přestanu ji kupovat.
14 %
Ano, budu ji kupovat jen výjimečně.
58 %
Ne, čokoládu si budu kupovat i nadále bez ohledu na její cenu.
28 %
Celkem hlasovalo 8376 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám