Hlavní obsah

ČOI si posvítila na e-shopy se stříbrem. U většiny zjistila nedostatky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci České obchodní inspekce (ČOI) si od 2. září do 15. října vzali na mušku vytipované internetové obchody, které nabízejí stříbrné šperky o ryzosti vyšší než 800/1000. Nejrůznější nedostatky pak zjistili u 16 ze 17 kontrolovaných e-shopů, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Porušení zákona o ochraně spotřebitele zjistily kontroly ve 14 případech.

„Prodávající nejčastěji porušovali zákaz užití klamavých obchodních praktik tím, že poskytovali nepravdivé nebo neúplné informace o nabízených výrobcích, neinformovali kupující o reklamačních podmínkách nebo o právu na odstoupení od kupní smlouvy,“ sdělil Gaidoš.

Celkem 12 případů inspektoři předali Puncovnímu úřadu kvůli možnému porušení puncovního zákona.

Jednalo se o to, že prodejci nezveřejnili české puncovní značky na stránkách internetových obchodů nebo porušili povinnost vydat při prodeji výrobku z drahého kovu doklad o koupi s uvedením ceny, hmotnosti a ryzosti prodaného šperku.

„Vysoká míra porušení zákonů v dozorové kompetenci ČOI, tak i dalších zákonů při kontrolách šperků signalizuje, že příčinou závad zjištěných u kontrolovaných osob může být kromě malých zkušeností s obchodováním na dálku také nedostatek podnikatelské etiky a zejména přetrvávající nízké právní vědomí provozovatelů e-shopů, které vede k poškozování práv a zájmů spotřebitelů,“ doplnil Gaidoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám