Hlavní obsah

ČOI loni rozdala pokuty skoro za dva milióny, kvůli nebezpečným hračkám

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) v loňském roce zkontrolovali celkem 1 213 prodejců, dovozců nebo výrobců hraček. Porušení předpisů zjistili téměř ve 40 procentech. Informovala o tom mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: coi.cz

Nebezpečná chlupatá žába

Článek

„Inspektoři monitorovali a ověřovali, zda nejsou na trhu hračky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost jejich uživatelů, ať z důvodu nevhodných mechanických a fyzikálních vlastností výrobků, špatné konstrukce, nedostatečných nebo nesprávných varování či absence dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost,“ sdělila Fléglová

Inspekce uložila pokuty ve 457 případech. Celkem ve výši 1,95 miliónu korun. Inspektoři vydali zákaz prodeje na 4 573 kusů hraček v hodnotě 300 000 korun.

Kritéria bezpečnosti nesplnilo 18 z 30 odebraných druhů výrobků a ČOI následně nařídila jejich stažení z trhu. „Jedenáct z těchto rizikových hraček bylo nahlášeno do mezinárodního výstražného systému nebezpečných výrobků RAPEX,“ uvedla mluvčí.

Pokud jde o zjištěné nedostatky, šlo například o chybějící povinné informace a varování pro spotřebitele nebo nesplnění jednotlivých požadavků české normy. U hraček rovněž nebyl uvedený výrobce, dovozce nebo distributor, případně chyběla informace o vhodném věku malého uživatele.

„Vzhledem k dlouhodobým zjištěním České obchodní inspekce nelze stále bezpečnost hraček na českém trhu pokládat za uspokojivou,“ dodala Fléglová s tím, že z těchto důvodů bude monitorování trhu a kontrola hraček pokračovat ve stejném rozsahu i letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám