Hlavní obsah

Co nového u operátorů: Hlasové schránky nejsou příliš populární

Novinky, Vojtěch Horna, vojtech.horna@seznam.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlasové schránky na mobilu si popularitu v Česku nezískaly. Operátoři se snaží protlačit tuto službu jak se dá a postupně proměňují ceny za její používání, stejně tak i jejich funkčnost. Přesto většina uživatelů si své záznamníky ruší.

Foto: Marek Velebný

Josef Hrubý čte ze své nové knihy Klíče k městu.

Článek

Za našimi hranicemi je záznamová služba mnohem více populární a stala se běžným standardem. V České republice tomu tak není. Lidé si ruší hlasové schránky kvůli ceně za vyzvedávaní vzkazů, měsíčnímu paušálu a zejména, protože lidé, kteří jim volají se neradi dovolávají do schránky.

Dovolání se na záznamník na mobilu je bráno jako zbytečně vyhozené peníze, přičemž tomu může být právě naopak. Při vstoupení do záznamníku platí zákazník pouze jednu minutu. Volání zpět a útrata za možná mnohem delší hovor poté leží na bedrech osoby které byl vzkaz určen.

Ceník vyzvedávání vzkazů u bezplatných schránek

operátorEurotelOskarT-Mobile
minuta hovoru2,10zdarma1,05

Mobilní operátoři se snažili postupně zatraktivnit hlasové schránky. Nejprve převáděli funkce z placených pokročilých schránek do základních bezplatných. Poté T-Mobile oznámil, že vybírání vzkazů bude zdarma a rozšířil v Clicku, pozdějším t-zones, nabídku o vyzvedávání vzkazů přes internet. Ke snížení ceny za vyzvedávání až na nulu přistoupil i Oskar a ten u ní jako jediný zůstal a nabízí ji doposavad. T-Mobile se při úpravě cen vrátil k účtování poplatků za volání na číslo záznamníku.

Není tomu příliš dlouho co operátoři přešli k dalším změnám. Nejprve Oskar obohatil svůj záznamník o informaci o volajících, kteří se dovolali, ale nezanechali vzkaz. I když volající hned po odezvě schránky zavěsí, uživatel se prostřednictvím SMS dozví, že mu dotyčný volal. T-Mobile se vydal odlišnou cestou. Nabídl alternativu těm, kteří záznamník nechtějí a přesto by rádi věděli, když jim někdo volá v době, kdy jsou mimo dosah. O neúspěšném volání se dozví zákazník v textové zprávě.

Co umožňují hlasové schránky?

Záznamník nezaznamenává pouze vzkazy, ale nabízí i další funkce. Jeho prostřednictvím můžete předávat a odesílat vzkazy dalším osobám a třídit a organizovat své zprávy. Hlasová schránka vám také může po přijetí zprávy rovnou zavolat na libovolné číslo. Nahrát si můžete i vlastní vzkaz, který následně rozešlete několika osobám najednou. Abyste si nemuseli čísla pamatovat, stačí si založit adresář.

Záznamník lze též využít jako faxovou schránku. Využíváte-li fax přes mobil, víte, že pro jeho přijetí musíte být připojeni k počítači. S faxovou schránkou se přijaté materiály uloží a vy si je můžete přenést do počítače později, případně si je můžete nechat přeposlat na pevnou linku.

Chcete-li však od své schránky více než pouze zaznamenávání vzkazů, musíte si za to připlatit několik desítek korun. Při volbě vyššího tarifu získáte nejen například vyzvedávání vzkazů zdarma a nové funkce, ale rozšíří se i kapacita schránky, doba po jakou se zprávy archivují či jejich maximální rozsah.

Filtry omezí počet hovorů směrovaných do schránky

Jak již bylo uvedeno na začátku, řada lidí si ruší schránky, protože je lidé volající dané osobě nemají rádi. V takovém případě zákazník často schránku ruší, přestože se mu nabízí i jiná alternativa. Může si nastavit přesměrování do hlasové schránky tak, aby počet hovorů, které v ní skončí byl omezen. Jakýsi filtr, který toto umožní, si může nastavit každý na svém telefonu. Stačí určit zda má dojít k přesměrování v případě, že je uživatel mimo síť, má-li obsazeno nebo odmítne-li přijmout hovor.

U T-Mobilu lze spravovat schránku přes internet

T-Mobile nabízí jako jediný správu hlasové schránky přes internet přes t-zones. Navíc zde lze zprávy i vyzvedávat a ušetřit tak za volání.

T-Mobile také nabízí několik doplňkových služeb. Patří mezi ně například Recepce umožňující vytvoření vlastní infolinky až s devíti různými volbami jak pokračovat. Volající si nejprve poslechne vaše přivítání po kterém následuje nabídka voleb přičemž se může nechat například přepojit, vyslechnout si aktuální nabídku nebo zanechat vzkaz.

Přibližně za 30 Kč (15 Kč volba pozdravu a 3 Kč/min hovoru) nabízí T-Mobile přednastavené osobní pozdravy, které volající uslyší po dovolání se na záznamník. Můžete tak zpestřit o nějaký zábavný pozdrav svou schránku a zvýšit tak i pravděpodobnost, že bude zanechán vzkaz.

Jak jste na tom vy?

Používáte hlasovou schránku? Proč ano či ne? Proč si myslíte, že většina Čechů si neoblíbila záznamník na mobilu? Podělte se s námi o své názory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám