Hlavní obsah

ČNB snížením sazeb zamávala kurzem koruny

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rada České národní banky snížila ve čtvrtek dopoledne základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. Analytici takový krok neočekávali. Předpokládali spíše slovní intervenci proti posilující koruně. Ta ihned po oznámení ČNB oslabila proti euru o deset haléřů. Odpoledne v oslabení pokračovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma na čtvrteční odpolední tiskové konferenci uvedl, že rozhodování bankovní rady bylo jednomyslné. Dále uvedl, že snížení sazeb se na trhu již promítlo. Proto by současný zásah do sazeb neměl korunu výrazně ovlivnit.

Přesto právě po tiskové konferenci koruna nadále oslabovala. V jeden okamžik se dostala pod 24,20 Kč/EUR.

Analytici jsou zaskočeni

„Většina analytiků včetně nás nepočítala s takovou pružností centrálních bankéřů a změnu sazeb nečekala, ale přesto se nedá hovořit o velkém překvapení,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něj byly možné dvě varianty, a to stabilita nebo snížení o 25 bazických bodů. Pro korunu je snížení sazeb negativním faktorem. Již ve 13 hodin, tedy po oznámení snížení sazeb, se koruna proti jednotné evropské měně propadla o deset haléřů na 24,09 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna oslabila již před čtrnácti dny po slovní intervenci guvernéra Zdeňka Tůmy. Ten totiž kvůli silné koruně avizoval čtvrteční krok ČNB, tedy snižování sazeb. Tuzemská měna tehdy oslabila téměř o korunu, když se z historického rekordu 22,91 propadla téměř ke 24 korunám za euro.

Reklama

Související články

Koruna zažívá strmý pád

Tuzemská měna po týdnech růstu v úterý a ve středu rychle oslabila a dostala až na 23,80 Kč/EUR. Za tak náhlou reakcí stojí úterní projev guvernéra České...

Výběr článků

Načítám