Hlavní obsah

ČNB pracuje na odejmutí licence Sberbank v Česku, lidé mohou vybrat 1000 korun denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) zahájila kroky k odejmutí licence Sberbank CZ. Důvodem je zhoršení situace banky, která nastala s odlivem vkladů poté, co Rusko zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu. ČNB to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Bance zároveň znemožnila nakládat s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Socha prezidenta T. G. Masaryka před pobočkou banky Sberbank v Karlových Varech.

Článek

Banka nicméně v pondělí odpoledne oznámila, že umožní karetní transakce s denním limitem 1000 korun.

Podle bankovní rady ČNB Sberbank CZ selhává a nepředpokládá, že by se situace měla v dohledné době změnit. Proto zvolila výše zmíněná opatření. Na stabilitu českého finančního sektoru by to nemělo mít dopad, uvedla centrální banka.

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Sberbank Europe padne, varuje Evropská centrální banka

Ekonomika

Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100 000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

Finanční náhradu klientům obstará Garanční systém finančního trhu, který by měl vyplácení peněz lidem spustit do sedmi pracovních dnů ode dne, kdy obdrží písemné oznámení ČNB o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči svým klientům.

V Garančním systému finančního trhu je pro výplatu vkladů podléhajících pojištění k dispozici celkem 35 miliard korun. „Ubezpečuji vkladatele, že Garanční systém disponuje dostatečným množstvím finančních prostředků k uspokojení všech oprávněných nároků na výplatu náhrad vkladů,” uvedla výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Otevření účtu v jiné bance

Klienti Sberbank CZ by si mezitím měli podle expertů otevřít účet v jiné bance. "A tam přesměrovat všechny své příjmy a odtamtud následně platit své závazky. Hradit závazky je přitom stěžejní, neboť zdaleka ne všichni dodavatelé se ptají, co stojí za vaší platební neschopností," řekl šéfredaktor portálu Poradci-sobě.cz Petr Zámečník.

"I když v tomto případě předpokládám mnohem větší shovívavost dodavatelů, i tak je důležité ještě před prodlením kontaktovat dodavatele a komunikovat s nimi o vzniklé situaci," dodal.

Do situace se vložilo také ministerstvo práce a sociálních věcí, které hledá způsob, jak jeho úřady lidem s účty u Sberbank teď zašlou důchody, příspěvky a podpory.  "Řešíme výplaty rodičovských příspěvků, důchodů a podpor klientům Sberbank, musíme rychle dostat peníze k lidem," uvedl na twitteru šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám