Hlavní obsah

Čínští důchodci podpořili protesty na Wall Streetu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Protestní kampaň na newyorském Wall Streetu proti "nenasytnosti" bank, která zde začala 17. září, našla odezvu i v daleké Číně. Solidaritu s hnutím Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street), v němž prim hrají mladí lidé, vyjádřila skupina důchodců a členů komunistické strany.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Protestující v New Yorku drží transparent s nápisem: Můžu přijít o práci, když se ozvu.

Článek

Podle listu Los Angeles Times se stovky důchodců a členů komunistické strany s červenými páskami na rukou a transparenty shromáždily ve městě Čeng-čou v centrální provincii Che-nan, aby se alespoň symbolicky na dálku připojily k protestujícím.

Zajímavý je nicméně postoj oficiálních čínských míst k protestům na Wall Streetu. Čínská média zpočátku přinášela nadšené zprávy ohledně protestů a kritizovala americké zpravodajství kvůli jejich bagatelizování. „Čínská vláda vnímala tyto protesty jako velké vítězství komunismu nad kapitalismem,“ uvedl blogger Wen Jün-čchao sídlící v Hong Kongu.

Jak se však protesty vyprofilovaly z pouhého útoku na wallstreetské banky na globální hnutí proti nerovnosti příjmů a korporátní nenasytnosti, čínská média výrazně obrátila.

Podobné problémy jako na Západě

Čína totiž trpí mnoha obdobnými hospodářskými potížemi, jaké jsou v západních zemích. Výrazně například narostly rozdíly v příjmech, v uplynulém roce vyskočila inflace kvůli spekulativnímu nákupu nemovitostí. Vláda se navíc obává sociálních nepokojů.

„Kde by nakonec měla být revoluce? Která ulice by měla být obsazena?“ ptá se poněkud provokativně blogger jménem Wu Sien-ťien.

V současné době tak není o hnutí Occupy na stránkách oficiální čínské zpravodajské agentury Nová Čína prakticky ani zmínka. Cenzoři začali rovněž omezovat diskuse na Sina Weibo, čínské obdobě Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám