Hlavní obsah

Čínský průmysl v srpnu rostl nad odhady

– Peking

Průmyslová výroba v Číně za srpen stoupla o 10,4 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z červencových 9,7 procenta a bylo vyšší, než odhadovali analytici. Ti očekávali růst o 9,9 procenta. Zdá se, že druhá největší ekonomika světa zažívá oživení.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Šanghaj.

Článek

Zpracovatelský průmysl byl spolu s vývozem v uplynulých letech hlavním pohonem ekonomického růstu Číny. Zpomalení poptávky z hlavních trhů, jako jsou USA a Evropa, však v poslední době mělo negativní dopad na ekonomický růst. Podmínky v těchto zemích, zvláště v USA, se ale zlepšují, což se odráží i v lepším výkonu čínského vývozu a průmyslu.

Příznivá byla i další čísla. Maloobchodní tržby stouply o 13,4 procenta, rovněž o něco více, než se čekalo. Zvýšily se i investice do základního jmění, které jsou důležitým pohonem ekonomické aktivity.

„Lepší čísla, než se čekalo, ukazují, že tempo oživení čínské ekonomiky je silnější než očekávání trhu,“ komentoval údaje ekonom Shenyin & Wanguo Securities Li Chuej-jung. „Tři hlavní pohony čínské ekonomiky, včetně vývozu, investic a spotřeby, vykazují v srpnu jasný trend oživení.“

Podpora domácí poptávky

Čínská vláda v poslední době podniká kroky, které mají podpořit domácí poptávku a ekonomický růst. Podle analytiků tyto kroky, mezi které patří třeba odklad výběru daně z přidané hodnoty a z obratu pro malé firmy, pomohly zvýšit domácí spotřebu a udržet vysokou míru růstu.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a její hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta. Loni HDP Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám