Hlavní obsah

Čínský prezident slíbil snížení cla na dovoz automobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína bude pokračovat v otevírání své ekonomiky a sníží cla na dovoz automobilů a dalšího zboží, slíbil čínský prezident Si Ťin-pching na podnikatelské konferenci. Peking podle něj rovněž zlepší podmínky pro podnikaní zahraničních firem v Číně.

Foto: Li Xueren, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„V letošním roce výrazně snížíme cla na dovoz automobilů. Zároveň zredukujeme cla na některé další produkty,“ uvedl prezident. Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Země je důležitým odbytištěm i pro českou automobilku Škoda Auto.

Si Ťin-pching hovořil v době rostoucích obav z obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump nyní kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (přes tři bilióny Kč).

Čínský prezident se projevu přímo nezmínil o Trumpovi, dotkl se však témat, které jsou předmětem obchodních sporů mezi Washingtonem a Pekingem. Slíbil například, že Peking bude podporovat "normální technologickou výměnu" a také "chránit zákonná vlastnický práva zahraničních společností", napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám