Hlavní obsah

Čínský osobní vlak se řítil rekordních 486 km za hodinu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský osobní vlak při páteční testovací jízdě na trase mezi Pekingem a Šanghají, která ještě nebyla otevřena, jel rychlostí 486,1 kilometru za hodinu. To znamená nový rekord, kterého dosáhl neupravený konvenční komerční vlak. Uvedla to státní tisková agentura Nová Čína s odkazem na tamní ministerstvo železnic.

Článek

Předchozí rekord měl hodnotu 416,6 kilometru a pocházel z letošního září. Vlaková souprava ho dosáhla mezi Šanghají a Chang-čou, hlavním městem východočínské provincie Zheijang.

„Toto není jen milníkem v konstrukci vysokorychlostní železnice Peking – Šanghaj, ale jde o velký úspěch technologických inovací v Číně vůbec,“ nešetřil chválou mluvčí ministerstva železnic Wang Jongping.

Nová trať se má otevřít v roce 2012. Cesta mezi Pekingem a Šanghají se má zkrátit proti současnosti o polovinu na pět hodin. Náklady na projekt činí 32,5 miliardy dolarů (614,6 miliardy korun) a projekt je součástí snah vlády spojit velká čínská města vysokorychlostní železnicí.

Jiné typy vlaků jezdí ještě rychleji. Francouzský TGV dosáhl v roce 2007 při testovací jízdě až 574,8 kilometru v hodině. Japonský magnetický levitační vlak jel v roce 2003 rychlostí 581 kilometrů za hodinu.

Čína má již v současnosti nejdelší síť vysokorychlostní železnice na světě. Do roku 2012 má délka tratí vysokorychlostní železnice činit 13 000 kilometrů a do 2020 se zvýšit na 16 000 kilometrů, jak uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám