Hlavní obsah

Čínský obchod Alibaba dostal povolení ke vstupu na burzu v Hongkongu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský internetový prodejce Alibaba Group smí na burzu v Hongkongu. Burza mu vydala potřebné povolení, uvedly dva informované zdroje deníku Financial Times. V rámci primární veřejné nabídky (IPO) chce společnost získat 15 miliard amerických dolarů (348,5 miliardy korun).

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Naposledy v srpnu provozovatel největšího čínského internetového obchodu vstup na hongkongskou burzu odložil kvůli pokračujícím protivládním protestům. Původně měla společnost v plánu akcie nabídnout na konci srpna.

V září povolení ke vstupu na hongkongskou burzu získala také skupina Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta již dříve přípravou primární veřejné nabídky (IPO) ve výši minimálně jedné miliardy USD (23,18 miliardy korun) pověřila banky Citigroup, HSBC a Morgan Stanley.

Alibaba odkládá vstup na burzu v Hongkongu

Ekonomika

Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Důvodem k pochybnosti o vstupu Alibaby na burzu v Hongkongu je, že tento poloautonomní čínský region čelí největší politické krizi za desítky let.

Protestující Hongkong se propadl do recese

Ekonomika

Protesty začaly v reakci na plánované zavedení zákona o vydávání podezřelých lidí z Hongkongu do Číny, postupně však nabraly obecnější ráz demonstrací za demokracii a posléze se účastníci přidali i s protesty proti policejnímu násilí.

Ekonomika regionu se ve třetím čtvrtletí propadla do recese. Ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) města propadl o 3,2 procenta, ve druhém čtvrtletí o půl procenta. Recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám